Ærlig snak Det shjaw! Life of a mom Skrupskøre børn

“…men mor, hvordan kom vi OP i din tissekone?”

New_Doc_52_1

Teenageren derhjemme på 4 år, har fået en alder hvor hun spørger (ufatteligt!!) meget ind til alle mulige forskellige ting og sager. Og ofte gad jeg godt, at jeg bare lige kunne stoppe tiden et øjeblik, så jeg havde muligheden for at overveje mit svar. Og det ville være pisse rart, hvis der var opfundet sådan en “Hvis dit barn spørger om disse upassende ting, så kommer du bare med dette geniale svar”-lommebog. Forestil jer det lige! Så kunne man sige: “To sekunder skattepige, mor skal liiige slå op på side 56, så jeg ved hvad der er det pædagogiske korrekte at svare, i denne her sammenhæng!”. Men den der har opfundet de der børn dér, sidder nok og får sig en god griner et sted, når spørgsmålet “Moar, hvad er en ridder egentlig?” falder og moderen tager sig selv i at svare “Det er en mand med jern på!”. Som det var tilfældet for en veninde for nyligt.

Nå, men hvorom alting er, har det helt store mysterium for trunten på 4 år gennem det sidste års tid været…“Hvordan hulan er lillebror kommet UD af mors mave?”. Og som jordemoder har jeg nok en ret økologisk holdning til det svar. “Han er kommet ud af mors tissekone skat!”. Ikke så meget pis. Ikke noget med storke, tryllestøv eller andet pjat. Hun har sågar set vores lille hjemmevideo (…uden lyd!!) fra da lillebror kom til verden for lidt over et år siden (læs om den oplevelse HER). Meget rolig fødsel i vand (og med en håndbajer under armen – man er vel ikke fra vestegnen for ingenting), hvor man kort og godt bare ser: Baby komme ud af tissekonen. Trunten har jo også ofte spurgt ind til mit arbejde og stadfæster ofte når jeg smutter af sted på job: “Nu skal du hen på hospitalet og tage babyerne ud af maven på damerne ik?”. Så jeg har jo bare hele tiden tænkt: “Fedt, done deal. Hun ved hvordan skidtet hænger sammen, så er den ged barberet”. Meeeen så var det jo lige, at vi den anden dag var ude at køre og trunten spørger:

Trunten: “Moar…..?

Mor: “Ja?”

Trunten: “Er det ikke også rigtigt at babyer ligger inde i maven og så kommer de ud af tissekonen når de har fødselsdag?”

Stolt-mor-der-tænker-at-hun-endelig-har-forstået-det: “Det er nemlig rigtig lille skat!”

Trunten-der-altid-kommer-med-tillægsspørgsmål-når-moderen-mindst-venter-det: “Men mor….hvordan er mig og lillebror kommet OP i din tissekone?”.

Og så er det jeg tænker, at der på lige fod med regler som “du må ikke tale i mobiltelefon når du kører bil”, “du må ikke have en promille på 0,5 eller der over eller være påvirket af euforiserende stoffer under kørsel” m.v. bør være en regel der hedder, at ens barn fandme ikke må spørge om den slags, når moderen forsøger at bringe én sikkert fra destination A til destination B.

Mor-der-desperat-forsøger-at-udtænke-et-klogt-svar trækker det hemmelig mor-kort: “Hvad siger du skat? Mor kan slet ikke høre hvad du siger!”. – I håb om at Gud den Almægtige vil kaste et klogt og fyldestgørende svar ned i min mund, inden for en meget overskuelig fremtid (læs: sekunder!).

Datter-der-tilsyneladende-ikke-har-tænkt-sig-at-give-op-og-i-øvrigt-har-luret-at-moderen-taler-uden-om: “Jeg sagde….HVORDAN kommer babyerne OP I TISSEKONEN??!”

For helvede altså!! Hvorfor skulle jeg også jinxe det hele? Hvorfor kunne jeg ikke bare holde mig til den totalt oplagte og i øvrigt meget succesfulde forklaring, om storken der leverer børnene? Så slap vi for alt det her bøvl.

Godt så…Der var nu kun 3 muligheder…

A: Sig det som det er, råt for usødet: “Fars tissemand kom op i mors tissekone og så kom der noget ud af fars tissemand som lavede et barn op i mors tissekone”.

B: Bliv ved med at sige: “A hvaa? Mor hører ikke så godt lille skat” hele vejen hjem og fortsætte med det resten af dagens vågne timer. Og skulle hun spørge ind til min pludselige hørenedsættelse, kunne man med fordel dreje emnet ind på handicaps og tage den snak med det samme. Nu hvor vi i forvejen er ved at putte salt i det åbne, blødende mor-sår. Så er den snak også ude af verden!

C: At påføre sig et kæmpe lummert smil og spørge med en utrolig entusiasme i stemmen: “Hvad siger du til, at få en RIGTIG stor is!” og på den måde forsøge at udskyde emnet på ubestemt tid.

Mor-der-lige-så-stille-begynder-at-hyperventilerer-og-tænker-at-man-skulle-have-holdt-sig-til-den-skide-historie-om-storken, forsøger sig først med svarmulighed B. Men uden synderligt respekt for mit pludseligt opståede handicap, måtte jeg ty til svarmulighed C.

En is senere og et fortsat spørgsmål om, hvordan både hun og hendes bror var kommet OP i min tissekone, tog jeg mig selv i at svare: “Jeg ved simpelthen ikke lige hvad jeg skal svare til det spørgsmål!”. Og det er sandheden! Jeg måtte udbede mig om tænketid. Og lige nu venter jeg stadig på den bedste forklaring! For det er egentlig ikke fordi det som sådan skræmmer mig, at forklare hende om “blomsten og bien”. Men jeg tænker også bare…4 år? Skal de overhovedet vide at man laver den slags voksne imellem? Vil det ikke skræmme hende – altså alderen taget i betragtning? Og jeg frygter lidt at en forklaring kun vil lede hende tilbage med “noget med at far putter tissemanden op i mors tissekone” og lykkeligt glemmer de tilhørende fakta, så som et æg der bliver befrugtet.

Hvordan vil DU forklare, hvorledes baby både er kommet OP i og UD af tissekonen? Skriv gerne en kommentar nedenfor.

I øvrigt er det ikke første gang hun spørger om noget, hvor jeg gerne lige ville have udbedt mig lidt tænketid. Læs tidligere indlæg om dette HER.

Kærlig hilsenNew_Doc_49_1-1

Vil du spammes med mine indlæg i din newsfeed? Så følg mig på:

FACEBOOK

Instagram

Bloglovin’

www.lillemor.dk

You Might Also Like

32 Kommentarer

 • Reply
  Louise N
  16. juni 2015 at 19:53

  Sikken et indlæg, har sidder og grint over hver eneste sætning næsten, og vupti så sidder jeg og tænker at jeg en dag selv kommer til at stå i den situation, og ved slet ikke hvordan jeg ville forklare det. :grinning:

  • Reply
   Lillemor
   16. juni 2015 at 20:08

   Det er fandme også svært Louise 🙂 Specielt når man ikke umiddelbart kan udbede sig tænke tid! Men dejligt du fik et smil på læben

 • Reply
  Alexandra
  16. juni 2015 at 20:19

  Vi har haft samme spørgsmål her, og jeg tænkteogså at det er han alt for lille til at kende sandheden om (og det var jeg slet heller ikke klar til at han skulle vide). Vi sagde – efter at have spurgt børnehaven – noget i retningen af, at det var fordi mor og far var så glade der hinanden og kyssede meget, at så kom lillebror ind i maven og voksede derinde… Han købte den. Men det er nok en stakket frist 😉 held og lykke med det og skriv lige, hvad du ender med at fortælle trunten

  • Reply
   Lillemor
   16. juni 2015 at 21:03

   Hvorfor skal de børn også være så skide nysgerrige? De stiller jo spørgsmål, hvor svaret er over deres forstand! Jesus 🙂 har overvejet bare at komme med en laaang anatomisk forklaring og håbe på at hun bliver så forvirret, at hun ikketør spørge i d til det igen… Altså bare lige de næste 20 års tid! Så kan vi bringe emnet op igen!

 • Reply
  kim/superheltemor
  16. juni 2015 at 20:23

  Tænker at en fire årig kan nøjes med en light version af det der ser, fx: “far gav mor sådan nogle små haletudsedimser der bor i den der pose under hans diller, og de svømmere om kap, og den der først nåede ægget i mors mave vandt, og blev til dig”
  Sådan har jeg forklaret mine det, og der gik flere år før de spurgte nærmere ind til det;)

  …Men jeg har engang lavet en kæmpebrøler, da en dreng i mine ungers børnehave pegede på babyen og spurgte hvor præcis hun var kommet ud.
  Han var så insisterende at jeg bare begyndte at forklare ham lidt om kvindelig anatomi, men han stoppede mig og sagde:” Ad.! Det vidste jeg faktisk godt, men det er klamt – jeg ville bare vide om det er rigtigt hun kom.ud hjemme i jeres stue?”

  • Reply
   Lillemor
   16. juni 2015 at 20:58

   Ha ha ha, fedt svar han kom med!! Jeg er HELT med på den forklaring. Men kender du det hvor man har fornemmelsen af, at de slet ikke fanger pointen? Og at man blot efterlader dem forvirrede…. Og forfærdede 🙂 Jeg må overveje hvad jeg skal sige! Din forklaring lyder rimelig 🙂

 • Reply
  Stine
  16. juni 2015 at 20:36

  Jeg er aldrig mere blev spurgt til hvad en ridder er, så hvis forklaringen er god nok, så er emnet uddebatteret. Så tag du bare mulighed A.

  Jeg har forklaret at mor og far kunne li hinanden så meget at vi besluttede os for at lave en baby – og sådan kom hun knd i maven… (I øvrigt løgn eftersom begge vores børn er uheld )

  • Reply
   Lillemor
   16. juni 2015 at 21:01

   Ha ha fedt Stine!! Tænk et udtryk de vil få sig, DEN DAG (og ja, det kommer til at ske) de kommer ind og overrasker jeg under ‘pudekampen’. Straks vil de tro at der er endnu en baby på vej!

 • Reply
  Anne
  16. juni 2015 at 20:39

  Haha 😀 Kender den kun alt for godt! Her er spørge Jørgen bare kun 2 år 😀 Jeg sagde bare til ham at far havde puttet ham ind i min mave 😀

  • Reply
   Lillemor
   16. juni 2015 at 20:55

   Og jeg hælder mere og mere til, at det var lige præcis DEN vinkel jeg også skulle have brugt Anne!!

 • Reply
  Sebrina
  16. juni 2015 at 21:17

  Hahaha deet er aftenens grin. Herhjemme svarede Nicolai meget hurtigt : “sådan noget sker bare engang imellem…”. Og jeg sad dér og ventede på at hun ville spørge igen eller søge en bedre forklaring, for hun plejer ikke at lade sig blive spist af med sådanne svar ellers. But she did. Så den lever vi lidt på endnu!

  • Reply
   Lillemor
   16. juni 2015 at 21:59

   Ha ha Sebrina, lucky you!! Det er om at leve på den så længe som muligt!!

 • Reply
  Mai
  16. juni 2015 at 22:30

  Vi løb lidt let om og sagde at mor havde et æg og får havde et frø, mor slugte det og så kom der en baby. Han fik sandheden da han var næsten 7.

  • Reply
   Lillemor
   17. juni 2015 at 10:49

   Ha ha ha Mai!! En æggemad bliver aldrig det samme for ham igen 🙂 Og som 7 årig forstår de nok også mere tænker jeg! Fedt!

 • Reply
  Cana
  16. juni 2015 at 22:33

  Søde Tina, sandheden er ikke farlig for en 4-årig – den skal bare serveres i øjenhøjde. Jeg ved ikke om du husker det, men jeg skrev et indlæg om præcis det samme for en rum tid siden, hvor jeg faktisk fortalte min dengang 3-årigs hvordan man laver en baby 🙂

  • Reply
   Lillemor
   17. juni 2015 at 10:48

   Søde Karna. Nu du nævner det, er der faktisk måske en lille bitte klokke der ringer. Må lige prøve at søge efter det indlæg, så jeg kan få noget inspiration!!

 • Reply
  Anne (minilix)
  16. juni 2015 at 22:41

  Felix på 4 år fik en lillesøster for et halvt år siden. Pludselig en dag spurgte han ud af det blå hvordan hun var kommet ud. Jeg kiggede hurtigt.over på min mand og vi nærmest.nikkede til hinanden inden jeg sagde: hun kom ud af tissekonen, ligesom du gjorde. “ej!? Gjorde det ikke bare MEGA ondt” spurgte han og lignede en hvis øjne kunne falde ud af hovedet på ham hvornår det skulle være.
  Han stillede sig tilfreds og spurgte ikke yderligere. Da han var puttet sagde jeg til min mand, at nu måtte det være hans job at forklare hvordan de kommer ind, de søde babyer. Han mente, at den af os som får spørgsmålet “bare” svarer på det i den givne situation. Jeg er slet ikke for fin til at indrømme, at jeg kraftigt overvejede (og måske overvejer… ) at bede drengen spørge sin far… så kan de hygge sig lidt med dén forklaring.
  Når den dag kommer er jeg mest til bare at fortælle hvad der sker. Uden dikkedarer og store armbevægelser, det er jo hverken farligt eller ulækkert eller noget. som pædagog i en børnehave har jeg efterhånden hørt en del variationer af hvordan børn mener at babyer kommer både ind og ud. Med mindre de spørger mig, nænner jeg sjældent at pille ved deres opfattelse.

  • Reply
   Lillemor
   17. juni 2015 at 10:47

   Ja du må da høre lidt af hvert Anne som pædagog!! Jeg er lige som dig enig i, at de egentlig bare skal have sandheden. Mine overvejelser går blot på, HVORNÅR de er store nok til at “håndtere” sandheden you know? Hvor skæg en kommentar Felix kom med ha ha!!

 • Reply
  Christine
  17. juni 2015 at 2:25

  Da min datter var nogenlunde samme alder fik jeg samme spørgsmål. Jeg valgte delight udgaven. Når en mor og far elsker hinanden så får de nogle gange lyst til at kramme list ekstra. Det kaldes en kæreste krammer og al den kærlighed kan lave babyer. Rigtig f…ing sukker sødt. Men hun bed på. Det blev lidt sværere at forklare hende noget tid senere hvorfor hende og jeg ikke kunne kramme på den måde, vi elsker jo også hinanden meget mor.

  • Reply
   Lillemor
   17. juni 2015 at 10:41

   Kan sagtens forstå at man laver en “delight” udgave! For man vil jo gerne forklare dem hvordan det hænger sammen…bare uden at forskrække dem ha ha!! Men problemet er jo nok, at det bider sig selv i halen på et tidspunkt, når de finder ud af at man er fuld af løgn 🙂 Og sødt hun nævner det med at kramme med dig hi hi

 • Reply
  Eva
  17. juni 2015 at 10:12

  Biblioteket is the place to go. Lån hele rækken af børnebøger om emnet og så er den ged barberet! Godt nok har du nok en pige der taler om babser og tissemænd og tissekoner i en rum tid, men med viden kommer der ro i kroppen, – det gælder for de fleste, store som små.

  • Reply
   Lillemor
   17. juni 2015 at 10:35

   God idé Eva! Jeg har faktisk aldrig rigtig været på biblioteket med hende, fordi vi har så mange bøger her hjemme. Bare ikke lige inden for emnet “tissemænd og tissekoner”! Tak for fif 🙂

 • Reply
  Louise
  17. juni 2015 at 12:01

  Jeg kan desværre ikke hjælpe dig med et pædagogisk korrekt svar, men hold nu kæft, hvor skriver du fantastisk!

  • Reply
   Lillemor
   17. juni 2015 at 12:05

   Arhmen altså Louise! Op i røven med pædagogisk korrekt svar, lige nu er jeg bare glad i låget over sådan en sød kommentar. Tak :O) Dejligt du læser med!

 • Reply
  Mette
  18. juni 2015 at 20:46

  Jeg valgte at give min søn forklaring A da han var knap 5 og jeg ventede vores tredje barn. Noget tid efter fortæller en pædagog fra børnehaven om en samtale han havde haft med en anden dreng hvor han på et tidspunkt siger til pædagogen
  Pelle- “er det ikke rigtigt Sofie?”
  Sofie- ” jeg har ikke lige hørt hvad i talte om Pelle…”
  Pelle- ” ja hvis en mor og far skal lave en baby så skal faren putte tissemanden op i morens tissekone og så bliver det til en baby som kommer ud af tissekonen…????”
  Sofie- ” øhh jo det er rigtigt nok”
  Kammeraten ser lidt underlig ud i hovedet..
  Pelle- ” ja det var det jeg sagde… Det er pisse klamt”
  Ved ikke hvad du kan bruge det til, men jeg er nu tilhænger af at fortælle tingene som de er, tror ikke vi skal pakke for meget ind.

  • Reply
   Lillemor
   19. juni 2015 at 13:57

   Ha ha 🙂 Jamen du har helt ret! Tingene skal ikke pakkes ind. Mit helt store spørgsmål er bare, hvornår de er parate til sandheden vs. hvornår de blot bliver skræmt! Og er ikke sikker på jeg har fundet svaret endnu 🙂

 • Reply
  Anne
  19. juni 2015 at 12:28

  Haha hvor er det altså sjovt.
  Jeg så en amerikansk video for noget tid siden, hvor forældrene forklarede børn hvad sex var og hvordan man fik babyer. Der var et par som jeg synes fik sagt det på en rigtig god og sød måde. Noget med at “far og mor elskede hinanden rigtig højt, og så lavede vi en særlig dansk, og så blev du skabt 🙂 Jeg synes den er ret sød.

  • Reply
   Lillemor
   19. juni 2015 at 13:55

   Ved du hvad Anne, tror faktisk at jeg har set det! Der er en klokke der ringer, når du skriver det. “En særlig dans!” ha ha 🙂

 • Reply
  Charlotte
  7. oktober 2015 at 21:37

  Min veninde fik også spørgsmålet ” hvor kommer jeg egentlig fra?”
  Hvortil hun gav sig til at forklare detaljeret om tissemænd og tissekoner og æg og sædceller osv..
  Hvorefter den lille Prins svarede ; ” sjovt nok….. Magnus kommer fra Værløse”

  Tak for en fantastisk blog. Har lige opdaget den, og griner mig igennem dine indlæg!

  • Reply
   Lillemor
   8. oktober 2015 at 12:49

   Ha ha, well well værløse og sædceller kan jo nærmest også være det samme!! Dejligt du synes om den, du er velkommen til at blive hængende 🙂 Kh Lillemor

 • Reply
  Therese
  1. august 2016 at 21:17

  Hihihi hvor du skriver fantastisk!
  Hvad endte du med at sige?
  Jeg har læst alle kommentarerne for at være forberedt til den dag jeg bliver udsat for det samme, men synes ikke der er nogle rigtig gode nogen….
  Kan man ikke bare sige, at far gav mor sådan et helt særligt kærlighedsfrø og lagde det ind i maven, og så eller snakke om hvor fantastisk det er at et lille frø kan blive til et helt lille barn, ligesom frøene i urtepotterne bliver til blomster? Eller noget i den stil? Altså bare indtil de er gamle nok til at man er nødt til at fortælle mere (alternativt bare fake døvhed igen 😂)

 • Reply
  Kristina Mikkelsen
  3. februar 2020 at 12:35

  Jeg har i en tideligt alder lært min søn at kvinder har 3 huller. En til at tisse med, en til adder og et babyhul. Derudover har jeg forklaret ham om “haletudsen” fra far og ægget fra mor.
  Har altid gerne ville lære ham sandheden, dog på en forståeligt og børnevenligt niveau. Da han næsten er 6 år er jeg omk halvvejs i graviditeten med lillebror. Jeg sidder så godt træt kl 6:30 om morgenen og er ved at køre ham i børnehave (meget i stil med din historie) da der fra det stille bagsæde, ud af det blå udbrydes: mor hvordan er haletudsen kommet ind til ægget??
  Jeg var de første fem sekunder ved at køre galt og tabe underkæben ned i rattet, samtidig med jeg spærrer øjnene op og min hjerne panik agtig tænker: hvordan forklarer du den her på en måde hvor han ikke vil lege nogle lege børn ikke skal lege.
  Mit svar bliver så: det ved jeg faktisk ikke helt, det må vi spørge far om ? ja jeg gav lorten videre.

  I mellemtiden er jeg på arbejde i den børnehave jeg er i og vender den med kollegaerne. Fik et KONGE redskab af en kollega. Hun fortalte at hun altid stillede børnene et modspørgsmål når hun ikke vidste var hun skulle svarer.

  Da vi sætter os til bords den aften og far træder ind af døren udbryder sønnike: far hvordan er haletudsen kommet ud af tissemanden og ind til ægget? Her slukkes fars ansigt og han forstenes nærmest. Jeg spurgte så sønnen: hvordan tror du skat?
  Geni barnet svarer: jeg tror man putter tissemanden op i babyhullet og klemmer på den BUM!! Jeg sagde: ja det er sådan man gør, men det må man først gøre når man bliver voksen. Han sagde så: addddd det vil jeg aldrig gøre??

  Men den svar teknik har jeg taget med mig og brugt flere gange siden?

Svar