Ærlig snak Gode råd Jordemoder-ting

Lillemor på den (svanemærkede) røde løber!

svane

ADVARSEL!!!

Der er ikke så meget som et GRAM humor i dette indlæg. Det er ren alvor og info. Men hold da KÆFT hvor bliver du klogere, når du om to minutter er færdig med at læse mit indlæg. Just sayin’!

Ny mail i indbakken: “Hej! Kunne du tænke dig at deltage i Miljøstyrelsens Lancerings Event for kampagnen “Gravid? Kend Kemien!”?

Lillemor: ….øøøh event-hvad for noget?

Nå ja, havde vist godt hørt noget om, at man som blogger kan blive inviteret med til sådan nogle events, hvor man får en masse info og måske lidt mad og en goodie-bag eller noget. Så jeg læste videre. Og tænkte så, at det jo rent faktisk er et emne jeg synes er ret interessant, nu hvor jeg er jordemoder! (Selvom en mail med emnet “Miljøstyrelsen” ikke umiddelbart lagde op til skal-helt-klart-læses-som-første-prioritet-mail). Men afsted kom jeg med nogle kendisser, Miljøministeren og nogle andre blogger-moms samt nogle repræsentanter fra miljøstyrelsen.

Either way… Miljømærkning. Svanemærkning. What the fuck? Er jeg den eneste der har svært ved at finde hoved og hale i alle de dér mærker? Jah joh, ved da godt at man “kan have en snas bedre samvittighed, når man køber de produkter”. Men altså sådan lige HVAD de betyder m.v., tror jeg mange ikke er klar over. Jeg ved selvfølgelig lidt qua min uddannelse som jordemoder. Men jeg blev sørme da en del klogere til Miljøstyrelsens event.

So listen up everyone!! Nu skærer jeg dét heeeelt ud i pap for jer. Og jeg ved godt at I sidder og tænker: Skal jeg stoppe med at læse videre på det her røvkedelige indlæg?

Men du kan jo ik’ lade være at læse med alligevel, ka’ du vel? 🙂

Vidste du fx at ALT som gravide kvinder propper på sig selv optages i kroppen (cremer, hårfarve, parfume mv)? Fx i blodbanen, som så suser direkte via blodet og hen til barnet? AD!

Vidste du også, at alle kemikalier man bruger i hjemmet, binder sig til støv? FØJ! (PS: I så fald har vi et gigantisk problem her hjemme).

Vi bruger alle kemikalier hver dag. Faktisk kan vi ikke rigtig undvære dem og deres funktioner. Vi propper dem i vores tøj, så det bliver rent. Vores hjem ville heller ikke blive rent, hvis ikke vi brugte dem. Og de er endda også at finde i vores plejeprodukter, så de kan holde længere og dufter godt. MEN nogle kemikalier er hormon forstyrrende og allergifremkaldende. AD OG FØJ igen!?

Okay okay, nu skal vi jo heller ikke gå hen og blive helt spelt-agtige og besatte….eller skal vi?? Jeg kan sgu godt sidde og blive sådan hel dårlig og klaustrofobisk ved tanken om, at jeg ville kunne gå ind og påvirke mine børn negativt, ved at proppe nogle plejeprodukter på dem. Det er jo meningen at plejeprodukter skal gøre godt? Ikke skidt!

Da jeg sad og nørdede alt det her (nogle vil mene at jeg trænger til at komme ud i den virkelige verden igen, i stedet for den her ‘barsels-ostelokke’), faldt jeg over en undersøgelse, gennemført af analyseinstituttet You Gov i Maj 2014, der viser at kun 45% af alle mænd, ‘nogle gange’ køber Svanemærkede podukter. Og hold nu fast…kun 48% af de omtalte mænd (!!) ved, at der findes Svanemærkede plejeprodukter til børn. Av av av hva?

“MEN LILLEMOR, HVAD KAN VI GØØØØØRE???” tænker I nok!!! (Eller…?)

I virkeligheden er det ret simpelt…der er sådan nogle små fine mærker på mange af de plejeprodukter man kan købe, som man kan kigge efter. Svanemærket og EU-blomsen. Og selvom det ikke har så meget med ‘miljø’ at gøre, får I den lige med her også; Astma-allergi-mærket.

“JAMEN LILLEMOR, HVAD BETYDER DE???” tænker I så nok……(?!).


Svanemærket (den nordiske miljø mærkning, for Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island) siger ØV og AD og NEJ TAK til stoffer der enten ER eller ER MISTÆNKT FOR at:

– Indeholde kræftfremkaldende stoffer (Tak siger jeg bare!)

– Kunne få vores gener og celler til at mutere og evt. udvikle sig til kræftceller (Øh, tak igen!)

– Være skadelige for vores arveanlæg/babyer/børn/næste generation og generelt påvirke vores reproduktion (Av, den gjorde naller?)

– Indeholde hormonforstyrrede stoffer (Okay, vi har fanget pointen nu).

Derudover betyder “Svanen” eksempelvis at kvaliteten er i top, miljøbelastningen er mindst mulig og der er skrappe krav ift. indhold af allergifremkaldende stoffer. (Er jeg den eneste der nu har lyst til, at løbe ud på badeværelset og tjekke, om der skulle være bare én lille bitte svane imellem alt det jeg propper på min krop?)


EU blomsten er jo så (sjovt nok) Europas samlede miljømærkning. Man er sikret et fint produkt ved “bare” at holde sig til Svanemærkede produkter, men man kan se det (som jeg har forstået det) som endnu et ‘blå-stempel’ af et givent produkt, idet produkter mærket med EU blomsten, også er “godkendt” af alle andre lande i EU – og ikke kun norden. Der kan nemlig være små variationer, i de krav der stilles til indholdet af produkterne. Så har man produkter der bærer både Svanen og EU-blomsten, er det vel lidt som at gå med både livrem og seler, tænker jeg.

Målet med begge miljømærker er, at mindske forbrugets samlede miljøbelastning. Så miljømærkerne ser på hele produktets rejse og de miljøproblemer der kan opstå undervejs. Og det er jo så til gavn for miljø, mennesker og jordens ressourcer.


Og her er vi så lidt væk fra “miljø”-tankegangen, men nu hvor vi er igang med at gennemgå hele “køb-nu-de-rigtige-produkter-spektret”, kan vi jo lige så godt gøre det med stil ik’?

Astma-allergi-mærket (den blå krans) siger NEJ TAK til parfume, farvestoffer og produktsminke og alle ingredienser skal have en funktion. Risikoen for at få allergi, er minimeret ved køb af disse produkter i og med at de har fokus på kontaktallergi, eksem og irritation. Læs mere om det ved at KLIKKE HER.


“MEN LILLEMOR, HVORFOR HAR NOGLE CREMER IKKE BÅDE MILJØMÆRKNING OG DEN BLÅ KRANS PÅ SIG??” tænker I så nok…….(ja, jeg har luret jer!)

FORDI: Selvom det ville være skønt, er det desværre ikke altid sådan, at dét der er godt for miljøet er godt for sundheden. Men produkterne findes skam derude.

Og okay okay, jeg skal da ikke spille helt vild hellig. Vi er laaangt fra en husstand, der kun har ovenstående produkter og kun dyrker økologisk spise her hjemme. Men stille og roligt bevæger vi os i den rigtige retning. For hey, Rom blev ikke bygget på én dag vel? Jeg tænker bare: Når vi er i det lokale shopping center og propper kurven med ikke-mærkede produkter, fordi de lige koster en 10’er mindre end de mærkede og derefter tænker “Rend mig i svanen, blomsten og den blå krans, nu køber jeg en latte og en hot dog!”. Så kunne man jo lige så godt ofre de penge der skulle gå til ens hot dog (ikke kaffe latten for Guds skyld!!), til at købe nogle produkter, der gør lidt godt for én. Og éns børn. Og celler. Og arveanlæg.

Eller hvad tænker du?

Har du lyst til at nørde videre, så tjek fx miljøstyrelsen pjece til gravide/forældre om plejeprodukter ved at KLIKKE HER. Eller vil du læse lidt mere om Miljøstyrelsens kampagne, kan du gøre dette ved at KLIKKE HER. Og sidst men ikke mindst; vil du have en samlet liste over de Miljø-mærkede plejeprodukter, kan du KLIKKE HER.

Kh Lillemor

Har du selv børn (eller frygter at få nogle!) kan du følge mig og læse flere indlæg på:

Min hjemmesideFACEBOOK, Instagram eller Bloglovin’

You Might Also Like

1 kommentar

 • Reply
  Sanne
  3. februar 2015 at 19:00

  Hejsa.. Ja, det er virkelig om at være opmærksom, specielt som gravid.. og det hele stopper jo ikke ved de ting som man putter uden på kroppen, det er i lige så høj grad vigtigt at overveje hvad man putter ind i kroppen.
  Jeg har lavet en guide på min hjemmeside som forklarer mærkninger på både fødevarer og plejeprodukter.. tag et kig her: http://ren-nydelse.dk/generelt/certificeringer
  Hilsen Sanne

Svar