Ærlig snak Det shjaw!

Håndmadder og halmballer

20180516_191914

Min far er 75 år og jyde helt ind i knoglemarven. Altså så meget jyde, at han rent faktisk kan formå at tale, uden at læberne rører hinanden én eneste gang! Ret imponerende ikke sandt? Konsonanter er satme ikke noget man bruger, hvis man er en jyde med respekt for sig selv.

Han er fra en tid hvor håndmadder ikke var noget man spiste, men noget man gav, hvis nogle var for kæphøje. Og man vandt ikke respekt ved at køre ræs i diverse potensforlængere med 7000 hestekræfter. Næh nej, man vandt respekt når man var til gilde og kunne rulle halmballerne hurtigere end nabo svenden. Dét er satme respekt!

Min far er således både stædig og udholdende… Også når det kommer til teknik og hans syn på samme. Man kan ikke ligefrem klantre ham for at have flair for det tekniske.

Engang besluttede han sig for at han skulle på en jord-omrejse. Jeg oprettede således en mail adresse til ham, så han kunne skrive breve til os om sin færden og gøren. Da jeg forklarede ham at han skulle skrive ”www.yahoo.dk” for at komme ind på hans mail, sagde han: “Jaw, eh har’fat! Mæ wha a gør når arh i USA æwsæmpel o’ska en i mæil?”

Oversat: ”Ja det har jeg forstået, men hvad gør jeg når jeg er i USA eksempelvis og skal ind på min mail?”

Lillemor: ”….Så skriver du www.yahoo.dk?”

Jyde far: “Næih!! A’mener æh hæ’ på a dhjæwel’ø!! I uh-a-land!!” 

Oversat: Nej!! Jeg mener ikke når jeg er her i Danmark!! Når jeg er i udlandet!!”

Lillmor: ”Jamen…altså…så skriver du www.yah…..”

(Jyden afbryder): “Du fatter æwenting. A’ mener æh hæ’ på a dhjæwel’ø, a mener a awdre stæ’ i a vherdn’!” 

Oversat: ”Du forstår ikke hvad jeg mener!! Jeg mener jo ikke når jeg er i Danmark, jeg mener når jeg er andre steder i verden!!”

Samtalen varede ca. resten af aftenen og blev vist, så vidt jeg husker, erstattet af samtalen omkring mobiltelefoner og om hvorvidt de var en døgnflue eller ej.

Efter mange år fik vi ham overbevist om, at han skulle have en mobiltelefon og stoppe med at bruge brev duer og røgsignaler. Han måtte simpelthen til at acceptere nutidens teknologi. Og det er her at ovenstående sms korrespondance kommer ind i billedet…eller…”korrespondance” er vist så meget sagt! Er det kun mig der har en far/slægtning, der aldrig svarer på sms? “Har du hentet hende?” skrev jeg og spurgte en dag jeg sad i møde og han havde lovet at hente Kummefryseren fra SFO. INTET svar 😂. Da jeg sneg mig ud fra mødet og ringede til ham, sagde han “Jah wha thror’u’sæl!” (Det betyder bare “ja” på jysk). 

Jeg ringede også i dag og ”rykkede” for svar på det med rabarber kompotten. Det er jo trods alt en ret vigtig ting at få på plads (der er jo flødeskum for christ sake!!). Det endte ud i en diskussion om hvorvidt det hed kompot eller kage.

Ps: Det vides stadig ikke om der serveres rabarber kompot kage (?!) på fredag.

You Might Also Like

4 Kommentarer

 • Reply
  mormormedstiletter
  16. maj 2018 at 20:06

  Ha ha ha ha ha ha – du er godt nok også hårdt ramt:-) Din far er vist en af de virkeligt svære – men han lyder nu alligevel okay:-)

 • Reply
  Mette foss
  16. maj 2018 at 20:14

  Din Far ❤️ har fat i den lange ende 😊 Jeg er jyde og man skal ikke tage alt så personligt. Har jeg sagt at jeg kommer på fredag og henter barnet, jamen så KOMMER jeg på fredag og henter barnet.
  Og man kan godt tage op og handle uden at tage sin telefon med 😊

 • Reply
  Louise
  16. maj 2018 at 21:55

  Jeg er ret vild med, at du har valgt at oversætte æ djævleø med Danmark – Jeg håber sørme ikke, at han læser det 😀
  Herhjemme joker vi tit med, at både mine og min kærestes jyske forældre heldigvis er skabt sådan, at de aldrig laver fejl – det mener de i hvert fald selv! Deter bestemt også noget, der hører en rigtig jyde til, og det må være rart at have det sådan :joy:

 • Reply
  Sissel
  23. maj 2018 at 23:01

  Min far fylder 70 år om kort tid. Han har haft sin egen mobil i godt 15 år nu og han er stadig på stadiet,( or han spørger m8; mor om at ringe eller skrive en besked for at spørger mig om noget.😂 Jeg har givet op. 🙈

Svar