Ærlig snak Gode råd Jordemoder-ting

Ville jeg anbefale andre at blive jordemoder?

2016-04-05 17.48.55

Jeg er jordemoder.

Men jeg bruger egentlig ikke bloggen så meget, til at snakke om mit jordemoderfag. Det er kun sket ganske få gange. Bloggen er min fritid og det sted, hvor jeg kan “koble af” fra hverdagen. Det sted jeg “holder fri”. Jeg bliver ofte spurgt HVORFOR jeg egentlig ikke skriver lidt mere om graviditet, fødsel m.v. Og helt ærligt, så synes jeg egentlig at det er ret vigtigt (for mig), at lade arbejde være arbejde og ikke tage det med hjem. Og synes egentlig jeg er ret god til det. Hvis man er helt pjattet med jordemoder-blogs, kan jeg varmt anbefale at følge Meyermor, Sortpåhvidt eller Canas jordemoder-råd. Jeg ved godt at I er nogle SUCKERE for babynumser, fødselssnak m.v. Så snart der bliver skrevet noget om blød babyhud og tykke maver, kan jeg hører jeres æggestokke rasle. Men for MIG er det bare noget, som jeg holder inden for hospitalets vægge. Sådan har jeg det i hvert fald lige nu. Måske det ændrer sig en dag?

Som jordemoder tror jeg faktisk lige præcis, at det er en fordel at kunne lade arbejdet blive på arbejdet. For mit arbejde er et samsurium af helt fantastiske oplevelser, samt (naturligvis – og det kan vi ikke komme uden om) de lidt mere ikke-lykkelige omstændigheder. I begge tilfælde er det ret vigtigt, at man kan lade oplevelserne blive på arbejdet. I førstnævnte tilfælde – de lykkelige – som HELT KLART også udgør langt langt langt størstedelen af oplevelserne, kan man (jeg) hurtigt komme til at holde så meget af parrene, fordi man (jeg) jo bruger så meget tid med dem OG er med til formegentlig det største øjeblik i deres liv. Det er jo også en stor oplevelse for mig! 🙂 Men det er vigtigt at kunne slippe oplevelserne og forene sig med de vilkår der er, for netop dette arbejde. At være jordemoder.

Lillefar er det man kalder “en god jordemoder-mand”. Han har forståelse for mine skæve arbejdstider, om end han gerne ville slippe for, at jeg var væk i aften – og nattetimerne samt hver anden weekend. For det er lige præcis dét der er ulempen ved dette job – arbejdstiderne. Man skal virkelig være dedikeret og ville jobbet. Det er ambivalent til tider, for jeg ELSKER helt oprigtigt mit job. Men jeg kan godt være træt af, at påske-, vinter-, efterårs-, og juleferie på ingen måde er givet. Sådan er det når man har valgt at arbejde i en biks, der har åbent 24 timer i døgnet, 365 dage om året. Der er desværre ingen der juleaften kan hænge et skilt op hvor der står: “Beklager, vi har lukket i dag. Kom igen i morgen kl. 8.”

Naturligvis har jeg gode og “mindre gode” dage. Jeg er jo blot et menneske og kan vågne op og være skide sur og have nej-hatten på. Men lige præcis hér er mit job ret magisk. For selvom jeg kan have verdens mindste lyst til, at stå ud af sengen om morgenen, så sker der bare et eller andet i det sekund, jeg træder ind af døren til en fødestue. Og det er en kæmpe belønning og dét der bekræfter mig i, at jordemoderfaget er det rigtige for mig.

Mange tror fejlagtigt at jordemødre er overordentligt godt betalt. Det er så til gengæld en stor fed løgn. Godt 160kr i timen får vi. Så man skal bestemt ikke blive jordemoder for lønnens skyld. Og så kunne arbejdsforholdene godt være bedre – men det kan være svært at se, når man sidder på Christiansborg i sine høje hæle, sin dyre taske og sine 45 minutters frokostpause 😉 Forhåbentlig åbner de øjnene en dag. For det er bare sjovest at være jordemoder, når man kan få lov at gøre sit arbejde ordentligt.

Af en eller anden grund, er størstedelen af mine veninder vaskeægte “karriere” kvinder. Dvs. overordentligt godt betalt, forfremmelser samt dyre firma-fester. Det er ikke ligefrem noget vi kan prale af i det offentlige. Til gengæld ligger deres arbejdsopgaver stadig på bordet dagen efter, indtil de når en ofte urealistisk deadline. Der er sgu’ ingen deadline i jordemoderfaget 🙂 Der er modernatur altså en hård nyser. Og når jeg smutter kl. 15 kommer der en anden og gør “mit arbejde” færdigt. Det er rart!

Så ville jeg anbefale andre at blive jordemoder? Ja. I bund og grund ville jeg. Det er virkelig et privilegium, at få lov at være med til livets begyndelse.

Havde du en god jordemoder? Så stik hende lige en venlig hilsen med på vejen her i kommentarfeltet – måske hun læser med 🙂

Var din fødsel god? Fortæl lige lidt… og JA kom da bare med et par spørgsmål, hvis du sidder og brænder inde med nogle – det går nok denne ene gang 😉

God aften!

You Might Also Like

48 Kommentarer

 • Reply
  Marie
  5. april 2016 at 18:17

  Jeg synes, at jordemoder er et af de mest meningsfulde erhverv – selvom jeg aldrig som rendyrket ordnørd ville uddanne mig til det! Det må være vildt – og samtidigt lidt angstprovokerende – hvor stor en forskel, man som jordemoder kan gøre for andre mennesker, tænker jeg? 🙂
  http://www.marieschleidt.bloggersdelight.dk

  • Reply
   Lillemor
   5. april 2016 at 21:08

   Hej Marie. Det er helt fantastisk, at man kan være med til at gøre så stor en forskel i andres liv 🙂 Kh Lillemor

 • Reply
  Stina
  5. april 2016 at 18:31

  Havde den sødeste jordemoder. Den 23. Januar 2011, kommer en lettere forpint Stina ind på fødegangen i Nyk. F. Klokken er 18.30 og jeg har allernårest fået lov at komme ind til et tjek, men jeg skal jo nok forvente at jeg bliver sendt hjem igen. Har haft veer siden 10.30 og har haft ringet et par gange. Men den søde jordemoder synes ikke jeg lød forpint nok. Jeg kommer op og ligge og hun tjekker. 6 cm åben. “Ja jeg tror bare jeg går ind og indlægger dig med det samme” Tak tak. 😀. Og så gik det ellers pænt hurtigt. 2 timer efter var Magnus ude. Uden andet smerte lindring end lidt ilt tror jeg det var. Nå, men den søde jordemoder havde sendt sin studerende hjem, for der var ikke noget at lave den dag. Og så kommer jeg og ender med at give hende overarbejde. Som hun sagde, da hun nåede enden på sin vagt, var jeg så langt at hun ikke bare ville gå og overlade mig til en ny. Tak tak for en god oplevelse Catrine.

  • Reply
   Lillemor
   5. april 2016 at 21:07

   Uha da sikke en hurtig fødsel så 🙂 Du er nok en lynføder! Ha ha ha 🙂 De har sgu godt af lidt overarbejde engang imellem, dér’uuuhd’på’landt! Men dejligt at du oplevede, at hun var der for dig. Det er jo lige præcis sådan det skal være. Kh Lillemor

 • Reply
  Jo
  5. april 2016 at 19:26

  Den opfordring tager jeg gerne op! Kære Line og Runa – jordemødre ved Rigshospitalet – hvis I læser med, så tak for, at I var der for min kæreste og jeg gennem et maraton af en fødsel d. 4-5 marts 2013! Bare TAK.

  • Reply
   Lillemor
   5. april 2016 at 21:06

   Kære Jo. Håber at de (kender nogle der) læser med, så de får din søde besked 🙂 Kh Lillemor

 • Reply
  Maria
  5. april 2016 at 20:00

  Lækkert indlæg. 👍 jeg fødte på Hvidovre og havde en jordemoder, der hed Eline. Og jeg var helt pjattet med hende. For filan hun gjorde en førstegangsfødende lidt panisk-jeg-vil-og-kan-ikke-det-her-Bare-få-hende-ud-NU-jeg-vil-have-et-kejsersnit-av-det-gør-ondt-hvor-har-ingen-sagt-det-gjorde-SÅ-ondt liv liiidt nemmere at overskue. Det var en god fødsel indtil der manglede 5 minutter. Så skulle hun ud – NU! Det kom hun – med kop – og hun havde det godt! Men alt gik i stykker på mig. Fødselslægen fortalte mig med beklagelse at jeg havde en 4. grads bristning. Og jeg kiggede med rædsel på ham og sagde, at jeg kun troede de fandtes til 3. Haha. Her 6 måneder senere har jeg stadig nogle efterveer fra bristningen. Det’ dælme ikke for sjov.

  • Reply
   Lillemor
   5. april 2016 at 21:05

   Hej Maria! Eline!! Det er jo hende “sortpåhvidt” bloggeren, som jeg henviser til i indlægget 🙂 Vi er i øvrigt mange der er pjattet med hende, så du er ikke alene. Og ha ha ha må indrømme at jeg lige trak lidt på smilebåndet over din “jeg troede kun der fandtes 3” kommentar. Ja, så ved man at man er på spanden ik 🙂 ? Og du har ret, det er ret øv med de helt store bristninger. Måske du skulle få det tjekket igen, hvis du har problemer med det fortsat? Det ville jeg gøre. Tal med en gynækolog og blev tjekket. Bare et råd her fra. Kh mig!

 • Reply
  Sarah
  5. april 2016 at 20:02

  Jeg har haft rigtig gode jordemødre ved begge mine fødsler, og jeg husker kun godt om dem til trods for en voldsom fødsel første gang – med kejsersnit og nedkøling osv.! Jordemødrene (og der var mange på en gang!) var alle søde og dygtige 😊 anden gang havde jeg en bedre fødsel og lutter søde jordemødre – selvom jeg godt kunne have lappet den første en, da hun lukkede vinduet midt i julis hedebølge i 2014! Det var åbenbart synd for de andre fødende at høre mig skrige 😉 Så måtte jeg åbenbart svede!

  • Reply
   Lillemor
   5. april 2016 at 21:02

   Hej Sarah! Puha, det lyder som en lidt hård første omgang! Og ha ha er sikker på at fødestuernes vægge har været vidne til MANGE kvinder, der godt kunne “lappe” deres jordemoder én 🙂 Kh Lillemor

 • Reply
  Anette
  5. april 2016 at 20:05

  Jeg havde den mest fantastiske jordemoder, Rikke, da jeg fødte på Skejby i december ’14! Hun gjorde en ellers hård og lidt lang fødsel, der ikke lige gik efter bogen hele tiden til en rigtig god og tryg oplevelse – og hun blev også lige og tog imod vores søn selvom hendes vagt sluttede! Tak til hende og alle jer andre, for det kæmpe arbejde I gør under de mindre gode vilkår I har at arbejde under!

  • Reply
   Lillemor
   5. april 2016 at 21:01

   Årh du er sød Anette 🙂 Dejligt at Rikke kunne guide dig så godt igennem en ellers hård fødsel. Det er en jordemoders vigtigste opgave. Kh Lillemor

 • Reply
  Heidi
  5. april 2016 at 20:07

  Min jordmoder Stine fra Herning Sygehus er det mest “irreterende” og helt igennem fantastiske menneske og jeg håber og beder til at den dag (HVIS den kommer) jeg har mod på endnu en fødsel vil jeg kun være tryg hvis hun er ved min side.

  Inden jeg fik Liva var jeg absolut ikke bange for at føde. Jeg synes faktisk det var det sejeste i hele verden og jeg var SÅ klar til det. Men efter oplevelsen med voldsomme veer og for tidlig pressetrang, en baby der sad forkert og 18 timer efter ende i akut kejsersnit er jeg nu skrækslagende og på et punkt hvor Liva aldrig får søskende.

  • Reply
   Lillemor
   5. april 2016 at 21:00

   Ha ha “irriterende” kan være godt 🙂 Det lyder som om, at hun har gjort det for dig, som du lige havde brug for. Jeg oplever generelt, at mine kollegaer er super gode til at spore sig ind på den enkelte kvinde og støtte hende på præcis den måde, hun aller mest har brug for. Så derfor – skulle Stine fra Herning ikke være der den dag du beslutter dig at føde igen 😉 Så er jeg sikker på, at hun har nogle fantastiske kollegaer der kan hjælpe dig bedst muligt også. Kh her fra!

 • Reply
  Helene
  5. april 2016 at 20:11

  Jeg var SÅ heldig at føde i Herning, hvor de har en kendt jordemoder ordning. Det betyder at man føde ved en af tre jordemødre som man har mødt i forvejen og derfor kender. Ordningen betyder også at det er den samme jordemoder der er til hele fødslen … lige fra jeg ringede kl 3 om natten med de første veer, til kl 18 hvor vi var klar til at blive overflyttet til familiestue med baby. Det gav bare en fantastisk rolig fødsel, og jeg er virkelig taknemmelig for de mennesker der frivilligt melder sig til overordentlig dårlige arbejdsforhold, med skæve arbejdstider og manglende pauser. TAK for jer!!

  • Reply
   Lillemor
   5. april 2016 at 20:49

   Lyder SÅ dejligt Helene!! Jeg er også kæmpe fan af kendt jordemoder ordning. Desværre er det blevet sparet væk de fleste steder. Men ordningen er genial! Også for jordemoderen – der jo får mulighed for at få “HELE PAKKEN” helt fra start og så til slut 🙂 Dejligt du havde en god oplevelse! Kh Lillemor

 • Reply
  Pernille
  5. april 2016 at 20:20

  Min jordemoder var rigtig god! Som førstegangsfødende tror jeg, at jeg blev lidt nedprioriteret midt i al underbemandingen og overbelægningen, fordi man regnede med at jeg ville være laaaaang tid om at føde. Jeg er så åbenbart bare en lynføder, så min kæreste måtte ud på gangen og hive fat i en tilfældig jordemoder, så hun kunne tage imod vores søn. Lisbet Damm, tror jeg hun hed. Jeg følte mig helt tryg og hun var god til at fortælle mig, hvad jeg skulle gøre, eller egentlig faktisk bare at støtte mig i at følge med min krop. Jeg havde en megagod fødsel, selvom vi var alene indtil min kæreste hentede hende ind kort før vores søn blev født. Jeg glæder mig allerede til næste gang!

  • Reply
   Lillemor
   5. april 2016 at 20:47

   Hej Pernille! En lyn-føder – det ville jeg sgu gerne have været, ved min første fødsel 🙂 Og ØV ØV at du har været “offer” for dårlig prioritering fra regeringens side. For tro mig – jordemødrene vil gerne være der for dig. Og hey – næste gang, så ring lige ind og sig “jeg føder altså pis’ hamrende hurtigt” 🙂 Så er der ikke nogen der tør nedprioritere dig 🙂 Kh her fra

 • Reply
  Connie
  5. april 2016 at 20:25

  Den opfordring tager jeg også gerne op 😊

  Jeg fødte min skønne Max for 1,5 år siden på Herning sygehus ved den mest fantastiske jordemoder Pernille. Hun var der bare 100 procent for mig og min kæreste Casper under fødslen. Hun forstod virkelig at være til stede og støtte, når det var nødvendigt samt at give plads til, at vi kunne være os selv. Hun var med hele vejen fra jeg ringede først på natten og fortalte jeg havde veer til han kom til verden godt 26 timer senere. Hun var virkelig ved min side og jeg var bare så tryg ved hende. Hun var uvurderlig. Håber virkelig hun er min jordemoder igen næste gang. Hun er bare fantastisk 😊
  Mødte hende igen efter fødslen, hvor jeg havde det lidt svært med det hele og hun hav mig et kærligt skub i den rigtige retning, således at jeg endte med at nyde min barsel og min lille dreng fuldt ud.
  Kan kun sige, at Pernille er fantastisk 😊

  • Reply
   Lillemor
   5. april 2016 at 20:45

   Kære Connie. 26 timer, oh lord! Lyder som et langt forløb – men det lyder også som om, at Pernille hjalp jer godt med på vejen. Hvor er det bare fantastisk! Jeg håber at hun læser med her, for det er da nogle fantastiske komplimenter du kommer med. Fedt! Kh Lillemor

 • Reply
  Didde
  5. april 2016 at 20:27

  Til min første fødsel i Herning var vi i kendt jordemoderordning. Jeg fødte med jordemoder Anne, der er ung og nyuddannet og helt fantastisk sød og rolig! Min fødsel af Sigrid var rolig – hun sagde sjældent noget og lod min krop arbejde. Og det tænker jeg også er en stor del af jeres job: at være lidt i baggrunden. Hele tiden klar til at støtte. Kan huske i glimt, hvordan hun sad ved computeren og tastede et-eller-andet ind. Nogle gange sagde hun helt stille, at hun lige skulle ud og ordne noget. Og jeg husker, at det gjorde og stolt – for så mente hun vel nok, at jeg kunne klare det selv.
  Til min anden fødsel havde Anne skiftet job og var nu hos de flergangsfødende… Så jeg var så heldig at have alle mine konsultationer hos hende og hun fik mulighed for at møde Sigrid 2 år senere.
  Til min fødsel af Alma havde jeg tre forskellige jordemødre, heraf en svensk studerende. De var alle enormt søde, professionelle og sagde at mine sko var fede 😜 Herning er et godt fødested! Jordemoder Anne fra Ikast er dygtig og sød!

  • Reply
   Lillemor
   5. april 2016 at 20:44

   Kendt jordemoderordning er det sejeste i verden! Gid vi havde mere af det. Anne lyder som om, at hun var en fantastisk jordemoder for dig. Sejt! Og hey – hvis man får komplimenter for sine sko, så er det fandme sejt!! Der er sgu ingen der komplimenterer mine træsko på arbejdet. Dejligt du havde en god oplevelse 🙂 Kh Lillemutti

 • Reply
  Mia Engwald
  5. april 2016 at 20:29

  Jeg havde for præcis tre år siden i dag en lang/hård men intet mindre end fantastisk fødsel. Jeg tager hatten af for jer jordemødre i er fantastiske ❤️ Jeg fødte på Hvidovre hospital, først var en Henriette der og så Louise munk var med de sidste mange timer, begge var fantastiske og glæder mig til at føde på Hvidovre igen til august.

  • Reply
   Lillemor
   5. april 2016 at 20:42

   Uh stort tillykke Mia 🙂 Jeg er jo Hvidovre jordemoder og vil glæde mig til, at kaste dine søde ord videre til både Henriette og Louise! Kh Lillemor

 • Reply
  Christina Babis Nielsen
  5. april 2016 at 20:49

  Kære lillemor 😊
  Jeg har haft to virkeligt gode fødsler. En på fødestol/fødeskammel 6,5 time og en i fødekar 2,5 time.
  Ved min søns fødsel for 5 år siden her d.26 april, havde jeg den mest fantastiske jordemoder – Charlotte Sollid.
  Hun var fantastisk til at være rolig så jeg følte mig tryg. Og det er jeg hende evigt taknemmelig for 💜

  SPØRGSMÅL:
  Begge fødsler er startet med vandafgang. Ved den første fødsel, startede veerne 15 minutter efter og var intense fra start. 1-2 minutter mellem veerne. Ved fødslen blev der længere til mellem veerne og inden veer under pressefasen.
  Ved den anden fødsel blev jeg sat igang med ve-drop ca 15 timer efter vandafgang. Her udvidet jeg mig de 10 cm på 2 timer og da jeg igen kommer til pressefasen, forsvandt veerne.

  Hvordan kan det være at mine veer stoppede ved pressefasen?

  • Reply
   Lillemor
   5. april 2016 at 21:24

   Hej Christina!! Jeg fødte selv i kar og det var virkelig lækkert!! Nå, men nu til dit spørgsmål: I virkeligheden tænker jeg, at det er et spørgsmål om temperament. Er sikker på at dine veer NOK skulle komme igen. Nogle gange er det kroppens måde, at tage sig en velfortjent pause på. Moder Natur du ved. Og vi har nogle gange lidt for travlt, med at skubbe på veerne. MEN når det så er sagt, så er det ikke altid at Moder Natur tager hensyn til fx barnets tilstand. Og så må vi (i samarbejde med Moder Natur) hjælpe lidt til, så alle kommer igennem fødslen så godt som muligt. Så altså: Jeg er sikker på at din krop nok selv skulle lave veer igen. Jordemødrene har blot vurderet, at det var mest fordelagtigt at “skubbe lidt på” med et vestimulerende drop, Kh her fra!

 • Reply
  Stella
  5. april 2016 at 21:06

  Jeg havde en meget lang og hård fødsel. Jeg havde en del veer men de gav ikke skid. Hvis jeg havde været en større kylling havde jeg fået kejsersnit men havde sat mig i hoved at det ville jeg bare ikke. Selvfølgelig hvis det var skidt for mig eller min søn så var det sket.
  Jeg nåede at ha tre forskellige jordmødre. Den ene to gange 🙂 Selv om det var pisse hårdt og rigtigt slemt så var jeg på intet tidspunkt nervøs eller bekymret. Følte mig i gode hænder hele vejen igennem. Og det er klart pga de fantastiske jordmødre på Odense sygehus der hjalp mig/os

  • Reply
   Lillemor
   7. april 2016 at 13:15

   Puha Stela, lyder hårdt med så lang en fødsel. Det lyder dog som om, at du har haft god gavn af de søde jordemødre på Odense!

 • Reply
  Jeanette | Villa Villekulla
  5. april 2016 at 22:05

  Alle I jordemødre har virkelig min største respekt. I gør så godt et stykke arbejde, og regeringen burde lægge sig fladt ned og anerkende det! 🙂

  Jeg glemmer aldrig Janne fra Aalborg Sygehus, som tog imod min førstefødte. Jeg skrev også om det, da videoen, der gik viralt, rullede i efteråret for at få politikerne op af stolene. Janne læste mit indlæg dengang og vi var i kontakt over Facebook.

  Hun blev dybt rørt og anede ikke hvilken forske,l hun havde gjort for mig med sine kloge ord, da min mentale tilstand under fødslen var allerlængst ude.

  I er virkelig de varme hænder i dagens Danmark, og dem skal vi passe godt på 🙂 (sagde folkeskolelæreren)

  • Reply
   Lillemor
   7. april 2016 at 13:17

   Åhr du er sød Jeanette 🙂 Og du har ret! Regeringen bør i DEN GRAD slå øjnene lidt op. Og hvor er det bare mega sejt, at du og Janne fik kontakt igen! Og I kunne også godt trænge til lidt bedre vilkår. Hvis nu ministrene droppede deres 1st class flysæder, deres ministerbiler og dyre sko, kunen det vre at der blev lidt til os andre også 😉

 • Reply
  Nana
  5. april 2016 at 23:05

  Jeg har hørt RIGTIG mange mødre der har sagt, at de ALDRIG ville ha’ kunnet klare deres fødsel uden deres mænd. Min mand dejsede halvt om og var sgu ikke til megen hjælp. Til gengæld ville jeg ikke ha’ kunnet klare fødslen uden de bedste jordemødre på Riget. HURRA! Ved fødsel nr. to, havde min jordemoder tårer i øjnene over hvor fantastisk en fødselskrop jeg havde og jeg fik vist nok lovet hende, at vi nok skulle få flere børn. Man skal ikke forvente sandheden fra en kvinde, der lige har presset en unge ud på 5 minutter. Just saying. Fint indlæg 🙂

  • Reply
   Lillemor
   7. april 2016 at 13:18

   Ha ha Nana! Til gengæld vil jeg sige, at det er de FÆRRESTE kviner, der 5 minutter efter fødslen, allerede taler om næste fødsel 😉 Og du har ret, jordemødrene på Riget er fantastiske!

 • Reply
  Claudia
  6. april 2016 at 8:09

  Hej Lillemor!
  Spørgsmål 😃
  Jeg vil søge ind på jordemoderuddannelsen næste år, og vil rigtig gerne høre dig, om du har nogen erfaring med at være studerende med børn? Jeg ved fra de nuværende studerende at der er en del piger der studerer samtidig med de har barn/børn. Men hvordan får man det rent praktisk til at gå op? Kan man det?
  Har du nogen erfaring på det område?
  Kærligt Claudia

  • Reply
   Lillemor
   7. april 2016 at 13:23

   Hej Claudia! Hvor er det fantastisk at du vil søge ind på jordemoderuddannelsen! Jeg var selv uden børn, dengang jeg gik på jordemoderskolen. MEN vil sige, at ud over det åbenlyse: at det naturligvis kan være svært at sidde og studere om aftenen, med små poder rendende rundt om én, så hørte jeg kun godt, fra mine medstuderende der havde børn. I den teoretiske del af uddannelsen går man jo på skole “fuld tid”. Dvs at ca. 4 ud af 5 dage, er det fra 8-15 (modsat mange andre uddannelser). Så har man typisk én studiedag om ugen, hvor man har fri og kan læse. Det er meget “folkeskole” agtigt, forstået på den måde, at det du læser der hjemme, er det der bliver gennemgået dagen efter i klassen. Så NATURLIGVIS skal man læse, MEN glipper der en dag, så kan man sagtens nå at følge op på det. Det mindes jeg i hvert fald. Studiedagen er jo et hit. I den praktiske del af uddannelsen, hvor man er i praktik p åfødegang (og alt det andet; barselsgang, neonatalafdeling mv) har man skiftende vagter. Dvs. både dag-, aften- og nattevagter. Det er ret smart med børn (synes jeg selv), fordi det giver én muligheden for, at holde nogle fridage med børnene og “barn-syg” m.v, fordi man jo er rimelig fleksibel. Jeg vil derfor klart sige, at det er en “børnevenlig” uddannelse! GO FOR IT 🙂 Kh Lillemor

 • Reply
  Lisette
  6. april 2016 at 10:55

  Jordmødre er for seje. Jeg tænker tit på de jordemødre jeg har mødt i mit liv..
  Jeg fødte min nr 2 datter for 5 mdr siden, en hård fødsel med panik og der endte i akut kejsersnit. Men når jeg tænker tilbage på fødslen, tænker jeg på den søde jordemor studerende der holdt min hånd og beroligede mig.
  Jeg har ikke takket hende, for mit hoved var fuldt af alt muligt andet dagene efterfølgende, men hun reddede mig…
  I er alt for seje..

  • Reply
   Lillemor
   7. april 2016 at 13:25

   Hej Lisette! Jamen det er så fantastisk at høre, at jordemødrene (deriblandt jeg selv) kan have så stor betydning. Det er jo en kæmpe værdi i mit job! Og det lyder som om, at der er en god jordemoder gemt i den studerende du havde med! Hvis du kan støve hendes navn op, er jeg sikker på at hun stadig vil elske at modtage din taknemmelighed! Kh Lillemor

 • Reply
  Kristina
  6. april 2016 at 22:30

  Jeg første på hvidovre for snart 2,5 år siden. Jeg var mange gange ind og ud, da jeg blev sat i gang med piller. Der mødte jeg den første jordemoder, der virkelig gav sig tid til mig og forstod alle mine gravid-homonelle reaktioner. Pillerne hjalp desværre ikke, og en ny jordemoder guidede mig 4 dage efter igennem det videre forløb med ballonudvidelse. På fødemodtagelsen dagen efter mødte jeg første jordemoder på gangen, der kom og lagde hånden om mig, og sagde (i mens jeg stod og prøvede på at forholde mig til mine smerter) ‘nej, hvor dejligt Kristina. Nu sker der noget. Har du det godt?’ Det var virkelig fedt. Nå, jeg kom hurtigt i gang med veerne, og blev indlagt på fødegangen. Mine veer kom hurtigt og jeg nåede ikke rigtig at følge med. Så jeg så mig desværre lidt sur på min jordemoder, da hun synes jeg skulle lindre min smerte med panodiler 🙈😂 og så hyggede hun sig for meget med min kæreste, i mens jeg lå og vred mig i smerte 😝 Det hjalp heller ikke på kemien, da hun stak mig med de der bistik 🐝 Ved jordemoderskiftet forelskede jeg mig i min nye jordemoder, da hun introducerede TENS 🙌🏻. Det var mine bedste venner de næste maaange timer, inden jeg fik min epidural – og vedrop der satte gang i tingene. Det vigtigste for mig var at jeg følte mig 100% tryg hele vejen igennem fødslen, og blev guidet rigtig rigtig fint igennem alle mine stadier af den lange fødsel. Og så var det ud over alle forventninger, at begge jordmoder fra min igangsættelse kigge ind efter jeg havde født og spurgte ind til hvordan det var gået. Fuld respekt til alle jer jordemødre 🙌🏻🙌🏻💞

  • Reply
   Lillemor
   7. april 2016 at 13:28

   Hej Kristina! Det lyder som en lang opstartsfase for dig! Nogle gange “gider kroppen bare ikke” at reagere på ydre stimuli. Der kan moder-natur altså være en hård nyser 🙂 For moder natur og os er bare ikke altid heeelt enige om, hvornår fødslen skal starte 😉 Og der er sgu da heller ikke noget mere irriterende end en jordemoder, der tilbyder panodiler ha ha!! Og TENS er nemlig helt fantastisk. Hvis du følger med på min Instagram profil (@lillemorblog) har jeg netop skrevet lidt om det dér. Dejligt at du følte dig tryg og havde en god oplevelse!

 • Reply
  Louise
  8. april 2016 at 7:40

  Jeg har to unger, der begge kom til verden med lynets hast…sådan næsten da 😊
  Første unge blev leveret på 3 timer fra første ve til han lå på min mave. Ved nr. 2 gik der 20 min. fra første ve til hun lå min mave 😊
  Fantastisk med hurtige fødsler, men spekulationerne inden, om man overhovedet vil kunne nå på hospitalet, de fylder! Så hvis en tredje graviditet kommer på tale, vil jeg have en planlagt hjemmefødsel 😊

 • Reply
  Rikke / MrsMom
  8. april 2016 at 22:26

  Havde den bedste jordemoder som var den perfekte sparringspartner! Camilla Weber Jensen.
  Min fødsel var virkelig god og tryg <3
  http://mrsmom.dk/2016/04/min-foedselsberetning-magnus-7-april-2015/

 • Reply
  Julie
  9. april 2016 at 1:04

  Tak for en dejlig blog, som jeg tilfældigvis stødte ind i via instagram. Efter min egen fødsel på Hvidovre i august, har jeg fået endnu mere respekt for, hvor vigtige og seje I er! Havde ellers ikke selv en ret god fødsel, som gik rigtig stærkt, – da jeg kom ind var jeg 9 cm åben og min datter var født 50 min senere. Nåede hverken af skifte tøj eller blive registreret, og på trods af, at det var ukompliceret og uden smertestillende (og man vel egentlig ikke kan tillade sig at klage) var det lidt af et chok, hvor jeg slet ikke havde mit hoved med, og følte mig fuldstændig magtesløs og kørt over af veerne. Nåede ikke meget kontakt med jordemoder under selve fødslen, men både hende i konsultation og dem bagefter på patienthotellet var så fantastiske og gjorde virkelig en forskel i den tid, som var så fantastisk, sårbar og mega mærkelig! Tak for det!!

 • Reply
  Bea
  10. april 2016 at 17:15

  Jeg fødte for snart 2 år siden på Hvidovre. Jeg tror min jordemoder hed Camilla. Kan ikke huske så meget egentlig, da jeg var i min lille verden. Hun var fantastisk, hun kunne fornemme, at jeg ikke havde brug for alt for meget “indblanding” og guidede mig kun, når der var brug for det. Vi ankom 23:45 (min mand lod tasken ligge i bilen, for førstegangsfødende føder jo ikke så hurtigt), men 1:31 var min datter ude.
  Jeg er i hvert fald glad for at hun kunne læse mine behov.

 • Reply
  Ina-Michelle
  12. april 2016 at 0:07

  Dejligt at læse, at faget er dit sande kald, især med den underbemanding og de hårde arbejdstider, for man kan virkelig mærke forskel som fødende på om det er en begejstret eller en næsten udbrændt 24timers-ekstra-vagt-jordmor der mærker en efter det ene og det andet sted… Jeg var ved min datters laaaange stjernekigger fødsel(52timers veer og en tur på operationsbordet efterfølgende) igennem 16 forskellige af slagsen plus et par studerende😱(ja og self narkoselæger plus de 12 læger assistenter mv der åbenbart var til stedet under min operation) …så selvom jeg kun har født en gang oplevede jeg en blandet landhandel…der var meget rod i det og mange af dem husker jeg naturligvis ikke…men jeg husker den dårlige behandling i akutmodtagelsen (sendt hjem igen og 2.gang fik jeg lov at ligge på en akutbriks, du ved de der hårde metal beregnet til 5mins undersøgelser, i knap 13.timer med presseveer til min krop gav op, altså veerne stoppede, jeg brækkede mig mv før der var nogen der tilså mig/os og fandt ud af det faktisk var grundet en lille stjernekigger) og derefter kom de 16 så i spil grundet vagtskifte dårlig planlægning osv osv..men husker self også den rigtig GODE behandling af jordemor Lise som var hos os det længste stræk…hun havde en god forståelse og var insisterende overfor den kegle, der kom ind for at rette lidt på min epidural “for den kunne da umuligt have revet sig løs”, så jeg fik lagt en ny,,hun var god, hun var tålmodig og hun var lyttende, men samtidig motiverende professionel og bestemt! Lige som en jordmor skal være😊 vi var også til efterfødselssamtale med hende og det hjalp! Så vælg hende!

 • Reply
  Lise
  4. maj 2016 at 17:00

  Havde en rigtig god jordemoder (havde faktisk tre. Én fra da vi ankom og efter vagtskiftet en ny, samt en studerende), som var grunden til jeg ikke fik en epiduralblokade, som jeg også ønskede at undgå. Via lidt omvendt psykologi fik hun mig overbevist om, at det værste var overstået og at det ikke kunne betale sig at få den. Ved ikke om det passede, men jeg gennemførte i hvert fald uden og det havde jeg ikke gjort, hvis ikke det var for hende! Så tak til Charlotte fra Hvidovre Hospital (oktober 2014).

  • Reply
   Lillemor
   4. maj 2016 at 20:11

   Hej Lise! Dejligt du havde en god oplevelse! En epidural kan jo være hammer god. Men dejligt at du oplevede, at din jordemoder støttede op om dig og dine ønsker!! Vi er jo på mange måder “kvindens advokat” og vores opgave er jo (bla) at støtte op omkring de ønsker der er – selvom det også er okay, hvis ønskerne ændrer sig undervejs 🙂

 • Reply
  Charlotte
  13. maj 2016 at 21:47

  Det er jo snart lææææænge siden (2007), og alligevel husker jeg det som i går. Efter 30 timer med (hvad der viste sig at være) små veer der gjorde NAS!!! og opkast, kom Lotte Baden ind på stue 8 på Riget, og med et trylleslag blev alting godt. Jeg fødte først 9 timer efter, men Lotte var hos mig hele dagen, og hun gjorde det til en god fødselsoplevelse, selvom det endte med sugekop, slem bristning og et hæsligt efterforløb. Jeg savnede i den grad en efterfølgelse snak med Lotte, men jeg husker hende kun med glæde ❤

 • Reply
  Tina M
  3. juni 2016 at 13:54

  Jeg var igennem 5 jordemødre, 2 børnelæger, 1 overlæge og adskillige sygeplejersker, inden min søn allernådigst vovede at titte ud. Godt hjulpet på vej af det dersens middelalderlige tortur instrument i kalder en kop. Hej hej 2. grads bristinger.

  Jeg har ingen ide om hvad nogen af alle de vidunderlige mennesker hedder, men de var AWESOME allesammen!! Ville aldrig have klaret det så flot uden dem, og jeg følte mig i trygge hænder hele tiden.

  Fik dog faktisk sagt tak til den læge der flåede baby ud af mit skræv, da jeg var oppe og lige få tjekket noget betændelse i de der 2. grads sataner. Det var rart. At sige tak altså, ikke betændelsen…

 • Reply
  Nadia Bruhn
  15. februar 2017 at 21:43

  Om min jordemoder var god? Åh ja! Det var DU 😉 jeg havde en fantastisk god fødsel med god vejledning undervejs. Så mange tak for det 🙂
  Min søn, Aksel, er nu 10 1/2 måned og lige startet i vuggestue. Jeg synes ellers at det var i går du tog imod mig og min kæreste på modtagelsen…
  Så endnu engang TAK for en dejlig (hvor dejlig en fødsel nu kan være) oplevelse!

  Hilsen en meget bandende patient, der dog også grinte og smilte undervejs i lyn-fødslen på 5 timer efter du modtog os (d. 4/4-16).

Svar