Ærlig snak Det shjaw! Gode råd Life of a mom Skrupskøre børn

Samsovning! Stone-cold facts (sarkasme kan forekomme)

New_Doc_1.jpg

Samsovning…min ærlige mening? Jeg kan godt lide samsovning…med Lillefar. Han forstår sig nemlig på princippet “bliv på din egen bane halvdel kammerat”. Mine børn? Not so much. Jeg er IKKE fan af samsovning. Måske aller mest pga. at ordet “samSOVNING” i sig selv er helt utrolig misvisende. Det bør hedde samVÅGNING. For når min to-årige indtager sine forældres hellige 4 m2, er der minimum 33,33% af deltagerne der er vågne = MIG!

Inden mor-spelt-der-har-en-yderst-religiøs-holdning-til-samsovning går amok på Lillemor og sender døde hestehoveder til matriklen, grundet min umenneskelige holdning, så lad mig fortælle følgende:

Mine børn er IKKE enige i beslutningen om, at vi IKKE samsover. De kommer valsende uanset hvad. Som bekendt kan forældre have nok så mange meninger men lad os nu bare kalde en spade for en skovl, og sige det som det er: Det er børnene der har bukserne på. Så når kl. er ca. 01.15 HVER nat, kommer Mandlen på 2 år listende ned af gangen, træder op i sengen, hen over hovedet på sin mor (jo, hen OVER hovedet) og smækker sig ned i smør-hullet. Og sådan foregår det hver evige eneste nat. Hyggeligt? Jo, det er det da. De 2-3 minutter han rent faktisk ligger stille på de 5-6 timer vi samvågner. Den resterende tid…? Lad mig smække nogle stone-cold facts på bordet.

Samsovning Samvågning er for dig der:

 1. Er helt og aldeles pjattet med at få langet kind-flade ca. hvert 18. sekund…hele natten. Du får med ret høj sandsynlighed langet flere flade, end hvad en gennemsnitlig boksekamp kan tilbyde. Børn kan være yderst kreative med deres armbevægelser når de sover.
 2. Synes at søvn er noget opreklameret pladder og ELSKER at ligge vågen flere timer hver nat.
 3. Er i tvivl om hvor bi-nyrerne sidder. Så er du lidt rusten i din anatomi-kundskab så prøv bare at ligge ved siden af en 2-årig en enkelt nat. Bi-nyrerne er dét sted du bliver losset i ganske ofte, hvorefter din krop ganske naturligt vil krumme sig sammen af ren og skær smerte.
 4. Ikke har noget imod at dit hoved agerer menneskelig hovedpude. Eller alternativt et supplement til en ganske almindelig boxmadras (JA det sker).
 5. Har overvejet hvordan det mon føles at have et andet menneske dansende River-dance på din blære gennem natten.
 6. Finder det attraktivt at sove på en bredde på ca. 25cm, alt imens ynglet naturligvis har erhvervet sig retten til en 90 cm’s bredde. “Jamen du kan da bare lige rykke barnet!” citat: Intet Menneske Med Børn Nogensinde. På moderen sidder der nemlig en lille bitte ting…du ved det måske slet ikke selv. Men det er et lille bitte magnetfelt – der dog besidder en vanvittig styrke – og kan tiltrække et barn fra den anden side af sengen uden problemer. Altid. Hele tiden. Konstant.
 7. Har spekuleret på, hvor mange gange barnets krop mon vil bevæge sig rundt i en 360graders vending gennem natten. Jeg har tallet! Ca. 857 gange. For resultatet heraf henviser jeg hermed til punkt nr. 1, 3. og 5.

2016-07-12 12.46.53(Billedet er taget mens Mandlen ligger trygt og sover, på hans yndlings boxmadras…mig).

So point being: Jeg overgiver mig! Børnene vinder – og måske også lidt mig selv? Jeg har indset, at jeg blot må lære at få lamme-tæv hver evig eneste nat. Man vænner sig vel til det. Det håber jeg. Nu er jeg i hvert fald hoppet på samsovnings-holdet, om end jeg er ganske åben for fremtidige idéer fra børnene selv om, at de skrubber ind i deres egen seng.

Hvad gør I der hjemme? Sværger I til samsovning eller er det vigtigt for jer at lære, at jeres børn skal sove i egen seng? Og hvorfor?

Har du lyst kan du også læse:

Alle dem der er trætte af børn der ikke vil sove, rækker hånden op!

Du ER en god mor!! Lad ikke andre fortælle dig andet.

You Might Also Like

31 Kommentarer

 • Reply
  Stine
  12. juli 2016 at 15:29

  Det var dog et fint indlæg at læse. Altså grundet udviklingen i historie fortællingen – og bevares også indholdet.
  (….) For ar svare på spørgsmålet, så sværger vi hos os til det der virker og som giver mest søvn til flest mulige . I vores tilfælde er der at vores knapt 2 årige sover i vores seng. Hun vågner simpelthen mindre når hun er lige ved siden af os. Jeg havde ikke troet have hende hos os stadig og hvis hun skulle være i soveværelser så dig ar hun var i egen seng. Nu får vi se hvor længe vi gider og når fet ikke funker mere laver vi der om. Overvejer lidt km det mon virker ar lade ens børn dele værelse. Hmm. Gad vide om det er et argument i forhold til ar få en til???
  (…) jeg kan ikke lave mellemrum fra mobilen – eller de bliver væk når jeg trykker send. Så prøver lige om det sunt med parenteser kan hjælpe på læse venligheden.

 • Reply
  Sofie
  12. juli 2016 at 16:22

  Man er jo smadder klog inden man får børn – og jeg var helt hundrede på, at min baby skulle sove for sig selv. Det gør hun ikke. Hun sover i smørhullet/ovenpå mig/ i farens armhule. Det er skide varmt, mor her sover i korte intervaller og jeg vågner tit ved, at nogen prøver at stikke fingre op i min næse eller klasker mig i panden. Men babyen sover og er glad og helt ærligt, så er det altså hyggeligt 🙂

 • Reply
  Regitse
  12. juli 2016 at 16:45

  Jeg er 100% på samme hold som dig.. Havde lært den 2 1/5 årige at sove på eget værelse, men nu hvor lillebror er kommet og sover sammen med os, så kommer hun listende hver nat.. Vi har opgivet at argumentere for, hvorfor hun skal sove alene når nu resten af husets beboere sover på samme værelse.. Hun bliver enormt ked af det, når hun et blevet båret tilbage til sit eget værelse og vågner op der, i stedet for hos mor og far. Det er jo i bund og grund tryghed der handler om, så lad os give dem den, også om natten. Så kan vi være så fandens pædagogisk korrekte senere i deres liv.

 • Reply
  Anne
  12. juli 2016 at 18:41

  Efter at jeg blev træt af at blive brugt som boksebold hele natten, har vi købt en madras som sønnen sover på i soveværelset når han kommer listende midt om natten 🙂 Han er glad og mor er glad 😀

 • Reply
  Jonas Persson
  12. juli 2016 at 19:00

  En madras på hver side af vores seng, så kan de to møgunger bare kommer an i løbet af natten…💪. Og det fungere helt perfekt, og det er meget sjældent de begge to komme ind samme nat, men når de gør så der klar til dem..😘👍

 • Reply
  Lenea
  12. juli 2016 at 19:13

  Vi gør også hvad der virker. Vi har soveværelse på 1. Sal og der er børneværelse neden under, så fordi det er så langt væk er det slet ikke kommet på tale at rykke pigernes (4 og 2,5 år) senge ned på eget værelse. Deres senge står på hver side af dobbeltsengen og der er ingen sengehest, så det er lidt som en forlængelse af vores seng, ALLIGEVEL vil begge piger kun falde i søvn hvis de begge ligger ved siden af mig, jeg kan godt være dem over i egen seng når de sover, men de kravler alligevel tilbage i løbet af natten og den store som ligger ved siden af far begynder nærmest af græde når hun vågner i egen seng.
  Når det så er sagt synes jeg nu også at det er meget hyggeligt, selvom de ikke ligger stille og jeg bliver brugt som hovedpude.

 • Reply
  Maria
  12. juli 2016 at 19:16

  Min datter (3 år) kom også ind HVER nat og jeg/vi har det præcist som du…
  Vi tog kampen og brugte 1 uge på at følge tilbage i seng og putte og igen og igen og igen….
  Nu er det sku lykkedes – hun sover igennem og hvis hun vågner og græder eller kalder, så er det ind og give en krammer og fortælle det stadig er nat og så sovet hun videre…
  Tro mig – den uge i helvede er den bedste søvn investering vi nogensinde har gjort…. ☺️👍🏻

 • Reply
  Gry
  12. juli 2016 at 19:30

  Absolut ikke samsovning. Kan kun genkende ovenstående. Har dog haft god succes med at lægge en madras på gulvet i vores soveværelse. Så gik trolden bare derind og sov, helt uden at vække os. Og hun fik trygheden ved at kunne høre vores vejrtrækning.
  Held og lykke med det.

  • Reply
   Stine
   12. juli 2016 at 20:56

   Samsovning er da bare samme rum, så en madras på gulvet og lignende er vel også samsovning.

   Sådan har jeg hvert fald forstået det.

 • Reply
  June
  12. juli 2016 at 19:33

  Elsker samsovning! 😍 vi har en kæmpe seng. 2*140. Så masser af plads, nægter simpelthen at sove dårligt bare fordi vi sover alle sammen i samme seng. Do it, udvid sengen og lad børnene blive i soveværelset.

 • Reply
  Charlotte
  12. juli 2016 at 19:49

  Jeg er helt og aldeles med dig her! Vi har så en knap 2-årig, som naturligvis har sine perioder, hvor han sover uroligt. Men han har altid været glad for at holde i hånden (læs: nuldre/pille ved mine fingre) når han er træt. Og så lidt skal der til, før jeg ikke kan sove. Så for indtil ca 2 mdr siden kæmpede vi for, at han skulle sove inde på sit eget værelse… But lets face it… Det kommer bare ikke til at ske, da jeg ellers bare har et ulykkeligt barn. Så nu er tremmesengen kommet ind i soveværelset, og der sover han sq igennem – og så først i smørhullet fra kl 5-6 🙂 Nu må han selv sige til, når han vil på eget værelse igen. Så længe vi får sovet, er det jo fløjtende ligegyldigt 🙂

 • Reply
  Heidi
  12. juli 2016 at 19:56

  Uh jeg magter virkelig ikke og blive forstyrret i min søvn så vores nu 2-årige datter sover i sin egen seng inde hos os.. så har jeg min seng helt for mig selv og kæresten ligeså og min pige sover igennem hver nat.. det er skønt og befriende at vi ikke skal bruge så meget krudt på sovning.. så det er samsovning i egne senge juhu 😆 troede også hun for længst skulle have været på eget værelse men har endnu ikke haft overskuddet og hvorfor gøre det når det vi gør nu fungerer 😀 Godnat og sov godt hi hi

 • Reply
  Line
  12. juli 2016 at 19:59

  Mine børn samsover – ikke med mig heldigvis – men med hinanden. Det har løst alle problemer, med flade og spark om natten.

 • Reply
  Tina // Provinsmor
  12. juli 2016 at 20:13

  Er stor fan af samsovning! Er faktisk lidt ked af, at vores den yngste ikke gider sove sammen med os, hverken om natten eller om dagen. Hvis vi havde plads i soveværelset, så var der ingen tvivl om, at der blev placeret en seng til alle mand, så vi kunne sove i samme rum og stadig have fin plads alle mand 😊 Den ældste ender stadig ganske ofte i vores seng. Han er nu 5 år, men ligger heldigvis meget stille om natten, hvilket jo selvfølgelig gør en stor forskel 😊

 • Reply
  Mette Grønkjær
  12. juli 2016 at 20:44

  Dejligt indlæg. Vi har aldrig samsovet med vores 3 børn og de virker yderst velfungerende

 • Reply
  Tine
  12. juli 2016 at 20:44

  Jeg eeeeelskede at sove sammen med min søn. Gjorde det ret længe. I en periode delvist, hvor han kom over til mig midt på natten. Nu er han 16 måneder og gider da i hvert fald ikke sove sammen med sin mor. Han karter rundt og kan ikke finde ro. Så kommer han ned i sin egen seng og vupti, så sover han. Han er endda kommet på egen værelse og så begyndte han at sove igennem. Nu vågner han på en god nat en gang. Og vi har mange gode nætter. Men jeg savner sgu at sove sammen med ham!

 • Reply
  Julie
  12. juli 2016 at 20:48

  Hej 😊
  Vores datter på 7 måneder sover i sin egen seng i soveværelset. Det eneste tidspunkt hun lå i vores seng, var da hun var meget ny og lå i liften imellem os. Senere mens hun sov i liften, lå hun i liften i egen seng. Jeg kan godt nogle gange blive lidt ærgerlig over, at jeg ikke kan putte med hende. Hvis jeg tager hende over til os om morgenen, så finder hun ikke ro og hyggeblunder. Hun er mega klar! Der skal bare ske noget. Og hvis jeg forsøger på andre tidspunkter at putte hende i dobbeltsengen, virker hun til at blive forvirret. Hun kommer til at sove i soveværelset indtil vi har bygget et værelse til hende i vores lejlighed. Der går nok et par år før det sker 🙂 derimod sover jeg ikke så ofte i soveværelset. Jeg vågner ved den mindste lyd hun laver, og kan ligge over en time og forsøge at falde i søvn igen. Så jeg tænker at jeg vil skulle øve mig i samsovning, når den tid kommer 🙂 med mindre jeg bliver taget med storm ❤️

 • Reply
  Sidse
  12. juli 2016 at 20:53

  Vi købte en stor (200*210) seng og det løste en del…. Vi putter nogle gange i egen seng og nogen gange i vores seng og bærer ind i egne senge. Så startet natten for de voksne alene i sengen 😉
  9 ud af 10 nætter ligger begge piger i sengen næste morgen, men med ekstra plads gør det ingenting og jeg sover fint fra det!

 • Reply
  Pernille
  12. juli 2016 at 21:08

  Jeg er forholdvis ny på din blog – MEN fantastisk indlæg! Vores dreng er 8 mdr og sover halvdelen af natten i egen seng og resten af natten i vores (udelukkende fordi jeg er for træt til andet) 😉 ellers må folk gøre som de vil .. Jeg vil komme med et lille forslag som mine forældre indførte idet jeg også yndede at dyrke diverse kampsport om natten da jeg var lille og jeg fik så trygheden ved at kunne sove hos mine forældre på en madras ved siden af sengen, samtidig med jeg ikke bankede min far til plukfisk hver nat 😉

 • Reply
  Dorthe
  12. juli 2016 at 21:18

  Samsovning – har det præcis som Lillemor…samvågning. Det spiller slet ikke. Men med en 2 årig som synes det er tryggest så har vi overgivet os med varianten weekend-seng i soveværelset. Det virker, for den kamp om hvem der skulle være madras, den har vi taget. Det var nemmere, når man ikke selv skulle op og stå og være pædagogisk kl 3 om natten, men kunne mumle lidt beroligende mor-lyde i stedet fra nabosengen 😉 Storesøster på 5 sover i egen seng i værelset ved siden af. Dvs de bliver lagt i seng i samme værelse og så flytter vi lillebror. Planen er at de skal samsove en skønne dag , når vi er kampklar til fornyet natteroderi. Weekend sengen er jo stor nok lidt endnu 😉

 • Reply
  Tina
  12. juli 2016 at 21:40

  Nu bliver jeg nok offer for mor-mafiaen, men… Jeg hader det! Nuvel, jeg er også højgravid med min den førstes ankomst på næste fredag – men min mands søn på 4,5 vil SÅ gerne ind og sove hos os, og det er da også hyggeligt – for dem! Jeg ligger vågen med spark og slag i fjæset og dunken, og så bliver den gravide altså sur, og vader direkte ind i den dyrt indkøbte børneseng på drengens værelse, med min preggo-sove-pølse og min pude! Det skal heller ikke praktiseres med min egen søn. Niks…

 • Reply
  Stine
  12. juli 2016 at 22:01

  Absolut ikke her, det er kun sket nogle få gange, og så er det far der ligger og putter. Min søn på tre kan godt finde på at komme ind til os om morgenen, hvis han vågner, men så er det tidligst kl 06. Vores datter på 1,5 år sover også fint selv, og kommer først over til os, når vi ligger og vågner om morgenen i weekenderne.

 • Reply
  Majbritt
  12. juli 2016 at 23:33

  Vi samsover med den ældste, det er okay hun sparker ikke så meget mere. Kender nogen der flyttede børnesengene ind i soveværelset og det fungerede rigtig godt for de. Bare en mulighed.

 • Reply
  Joan
  12. juli 2016 at 23:36

  Egentligt er jeg slet ikke til samsovning i praksis. For det første af den grund at min datter på knapt 6 år stadig sparker mig gul og blå natten lang, og for det andet kan jeg godt lide at kunne lave det man nu som voksne har lyst til i sin egen seng, uden at skulle tænke på små børn der befinder sig i værelset samtidig. Måske jeg bare er den eneste der ikke synes børn/samsovning og sex hører sammen?
  Begge mine (dreng på 8 og pige på 6) har lært er sove på eget værelse, dog har de værelse sammen nu (da vi kun har et børneværelse og er soveværelse)hvilket de nyder, for jeg forstå da godt de ikke har lyst til at sove alene når vi voksne sover sammen. Og de fleste nætter går det fint, men når de kommer hjem fra weekend hos deres far, har de indinellem brug for at komme ind og putte i løbet af natten, og det er også helt okay i de situationer. Nyder da også at putte med dem indimellem, når jeg vel og mærket har fået lidt søvn i løbet af natten.
  Så samsovning har vi ikke i praksis hver nat, men efter behov 😊

 • Reply
  Julie
  13. juli 2016 at 18:02

  Min baby gider ikke samsove. Hvis han får muligheden for at ligge i vores seng så er det eneste han vil at kravle ud over kanten, på nær en enkelt gang han havde meget høj feber, der lå han stille og sov på mig en hel nat og jeg stor-nød det. Jeg sov godt nok dårligt og faren sov endnu dårligere, men det var super hyggeligt, vi sover desværre alle bedst med baby på eget værelse i egen seng, men jeg ville ønske at han gad, selv om jeg nok alligevel ville blive træt af det, hvis det var en reel mulighed;-)

 • Reply
  Lena
  13. juli 2016 at 19:32

  Har sovet med.min datter i 2 1/2 år sånfik vi lillebror og måtte dele os op da de vækker hinanden hvis vi sover allesammen sammen. Aå store pigen har sin seng op ad voksen sengen i soveværelset og sover der og ved far efter hvad hum har lyst til.. lillemand på 15 mdr sover med mor i 140cm seng i rummet ved siden af…jeg sover ik godt men vil ik anderledes pt

 • Reply
  Malene
  14. juli 2016 at 20:58

  Min mand har sagt nul børn i sengen, og det har gjaldt fra day one. Så da de røg på eget værelse fra ca 6 md, har de sovet der hver nat…… Men….. da barn 2 kom, nægtede barn 1 at sove alene nu vi andre tre sov i samme rum. Løsning: foldemadras på gulvet og stadig ingen unger i sengen om natten. 👍En hånd ud over kanten til han sover også er det Godnat.

 • Reply
  Karen
  14. juli 2016 at 21:50

  Har løsningen på problemet. Vores senge er to elevationssenge som er sat sammen. Det har den “uheldige” bivirkning at når vores 4 årige en gang imellem insistere på at komme ind og sove, går der kun 15 min så ligger meget tungt sovende barn kilet ned imellem de to madrasser. Han kan derfor max fægte med en arm, resten af ham er fikseret nede i hullet. Han sover fint i sådan et hul indtil næste morgen, og jeg får en rimelig søvn:0)

 • Reply
  Mettw
  9. november 2018 at 9:36

  Hej 🌸
  Vi indså at samsovning var den bedre idé her med vores 2 pseudotvillinger 😊
  Storebror lider rigtig meget af night terror og lillebror får stadig sutteflaske om natten.
  Jeg er den eneste der høre noget om natten, hverken far eller drengene høre hinanden ..
  Så vi har opbygget en kæmpe seng med plads til alle!
  1 stk gulliver tremmeseng fra ikea (kun med 3 sider så den fungere som bedside), 1 stk kingsize seng, skruet sammen med 1 stk queensize seng, og så lillebrors seng mage til storebrors i sideste ende 😊 det giver 2 tremmesenge (der sjældent bliver brugt) og 3,20m seng hvor vi alle kan være 😁

 • Reply
  Michelle
  12. oktober 2019 at 19:29

  Nej bare nej til samsovning.

  Du sover bare meget bedre i din egen seng og mor og far går senere i seng. Og mor står meget tidligt op. SIGER JEG HVER AFTEN.

  2 min senere. Du skal i det mindste falde i søvn i din egen seng.

  Så kan der derfra ske 2 ting.

  1. 20 min og utallige. Nej du skal ikke tisse du er ikke tørstig. Lad være med at lege med lyset. STOP med at synge. Nej du har ikke vokseværk nej du må ikke ringe Til farmor og sige du savner hende, du skal altså i skole om meget kort tid. Kan man hører lyden af en der sniger sig i soveværelset

  2. Klokken bliver 02:36 (sharp!!!)og der kommer en 7 årig der på alt andet end ninjavis sniger sig i smørhullet. Omkring kl 3 har Jensen givet op. Der ligger nu +100 far i fodenden. Mutter skrap har fået omkring 4 x knæ i ryggen og en lussing og ligger nu og skriger ind i puden fordi. Alt imens den 7 årige rotere om egen akse så skærer hun tænder i vildskab. 😬😬😬😬😬 send mere vin !!!!

  • Reply
   Lillemor
   4. november 2019 at 13:33

   Ha ha ha! Det lyder meget bekendt det hele 🙂 🙂 Om 10 år ville man jo nok ønske, at de kom kravlende. Så spørgsmålet er, om man bare skal nyde det, så længe det varer!

Svar