Ærlig snak Gode råd

Lillefar på glas – med et skvæt citron!

20170627_190839

I søndags var Lillefar, Kummefryseren, Mandlen og jeg selv, inviteret til et hyggeligt arrangement med Den Gamle Fabrik, hvor vi fik fortalt lidt historie om hvorledes marmelade producenten startede, som den lille butik Jordbærkælderen på strøget i 1834, til nu at være stor producent af marmelader der udbyder intet mindre end 41 varianter. Mens vi fik fortalt denne historie, havde jeg anrettet en åndssvag god ostemad med et skvæt ingefær marmelade og…AHA! SE NU DER! RØD PEBERFUGT! – Tænkte Lillemor. Det propper jeg da lige på min ostehørmer, mens jeg lyteter videre. Men kender I det hvor man så finder ud af, at det ikke var peberfrugt? Men chili? – i peberfrugt størrelse? Det lykkedes mig at sluge chilien og servere et bedre pokerfjæs end hvad Chili-Klaus ville kunne levere, alt imens jeg høfligt lyttede med på fortællingen. Om end med lidt røde øjne og tzunami ud af næseborene.

Efter maden blev vi alle dirigeret ud for at plukke jordbær. Kummefryseren og Mandlen ELSKEDE det. Arrangementet blev i øvrigt afholdt på Gartneri Toftegaard i Køge, og jeg kan KLART anbefale jer, at tage et smut der ud i jeres ferie. Man kan plukke jordbær, købe planter, krydderurter og…ja, chili tilsyneladende. Der er også den hyggeligste lille café og jeg vil vove at påstå, at man sagtens kan tilbringe en dag der ude! Hvis altså der er flere jordbær tilbage. Mandlen havde nemlig lidt den taktik, at han så et stort, flot, rødt jordbær 30 meter væk og råbte: “MOR!! SEE!!” hvorefter han løb over 837 andre jordbærplanter, maste dem til døde, men bevares, fik sit store og flotte røde jordbær.

Bagefter skulle vi fandenfløjtende selv lave marmelade! Og følger du med her på domænet bare engang imellem, så ved du, at Lillemor ikke er særlig off-road i et køkken. Det er Lillefar heldigvis, så han og Kummefryseren kastede sig over marmeladen. Som blev til en Jordbær, Hyldeblomst, Blåbær og citron marmelade. Jeg er sikker på at den kommer til at rive alle de andre 41 varianter af hylderne, når først Den Gamle Fabrik indser, at det her var den smags variant der manglede! Selv tak Den Gamle Fabrik. Skulle det være en anden gang.

Det skulle faktisk vise sig, at det ikke var så svært at lave marmelade, som jeg har rendt rundt og bildt mig selv ind. Og faktisk var jeg så heldig, at jeg fik Den Gamle Fabriks bær-ekspert Jeanette Gottlieb til at komme med en grundopskrift på marmelade og gode råd. Og dem deler jeg naturligvis gerne med jer 🙂


Opskrift!

Ingredienser:

 • 1000g jordbær
 • 500g sukker/rørsukker
 • 1-2 tsk Melatin (geleringspulver)
 • Atamon/kogende vand

Fremgangsmåde:

 1. Rens og skær jordbær i mindre stykker. Kog dem møre i ca. 5 minutter.
 2. Tilsæt sukker under omrøring og kog det med i 2 minutter.
 3. Bland melatin med 2 spsk. ekstra sukker.
 4. Tilsæt blandingen under omrøring i de kogende jordbær.
 5. Kog dem i ydeligere 2 minutter, og skum marmeladen af.
 6. Skyld marmeladeglas i atamon eller i kogende vand LIGE inden marmeladen fyldes på (på den måde forlænges holdbarheden)
 7. Luk straks låget.

Gode råd: Tilføj 2 spsk hyldeblomster til marmeladen, så de koger med i 1 minut. Man kan også bruge eksempelvis hyldeblomstsaft koncentrat suppleret med sukker. Så det er halvt af hver.


Og ja, i bedste Lillemor-stil fandt jeg ud af da jeg kom hjem, at jeg havde haft min trøje omvendt på hele dagen. For helvede altså…kender I det?

Hvis du ligger inde med andre gode marmelade opskrifter eller marmelade råd, så hold dig ikke tilbage i kommentarfeltet 🙂

You Might Also Like

2 Kommentarer

 • Reply
  anette
  28. juni 2017 at 23:09

  Lyder som en god blanding. ..
  Rabarber med ingefær er også godt
  og det samme er et mix af æble og hyldebær.
  hvis lillefar bliver modig kan han prøve at lave marmeladen med honning i stedet for sukker…. som grund regler skal der bruges 70 g honning når opskriften siger 100 g sukker, der til kommer at honning også tilføre væde.

 • Reply
  anette
  28. juni 2017 at 23:11

  Det med æble og hyldebær heder forøvrigt grevindemarmelade….

Svar