Ærlig snak

Til dig der leger russisk roulette med andres liv…

untitled_artwork

Klokken var 16.02. Bil-radioen spillede og jeg smilede glad for mig selv, mens jeg nynnede med på radioens toner og tænkte, at det da egentlig havde været en ret god dag på arbejdet. Mens jeg kørte på motorvejen tænkte jeg på min lille familie. Jeg tænkte på min søn…og på hvilke historier han mon havde at fortælle fra børnehaven. Hvilke kammerater han havde leget med. Og på min datter…og om hun mon havde haft en god tur med fritteren. Og jeg tænkte på Lillefar…og på at jeg glædede mig til, at viseren klikkede hen på klokken-mand-og-kone-tid, ungerne var puttet og vi sammen kunne indtage sofaen med samme tæppe, for at se videre på den nye serie hånd i hånd.

Pludselig hørte jeg en lyd. En pludselig rumlende lyd. Jeg bildte mig ind at bilen kørte en anelse anderledes…jeg stoppede med at nynne, kiggede hurtigt op og mærkede mine tanker køre på højtryk. Jeg observerede mig selv i midterbanen på motorvejen. Jeg kørte 112km/t. Til højre for mig kørte en stor lastbil. Jeg talte minimum 10 hjul. Bag mig kørte en varevogn. Jeg ville ingen chance have, hvis det pludselig skete nu. Hvis det skulle ramme mig. Hvorfor tjekkede jeg ikke boltene på hjulene inden jeg satte mig ind i bilen? tænkte jeg. Så snart det var muligt trak jeg ind i inderbanen. Jeg beroligede mig selv med, at det ikke var boltene. Det var ingenting. Det var frygten der kom op i mig. Frygten for at ulykken skulle ramme mig.

Når jeg husker det kaster jeg altid lige et glimt på hjulene, inden jeg sætter mig ind i bilen, selvom det desværre ikke altid er sådan, at man kan se, om nogen har været på spil. Om nogen har løsnet boltene på hjulene, blot for deres egen (fuldstændig sindssyge) fornøjelses skyld. Men jeg tænker altid: Tænk sig at det skal være nødvendigt. At nogle bevidst forsøger at skade deres medmennesker.

På mit arbejde florerer lige nu mails om selv samme… Pas på dig selv, flere har nu kørt hjem fra arbejde med løsnede bolte. På Facebook er et billede af en ung mand og hans tilskadekomne ansigt gået viralt. Endnu en idiot har løsnet hjulet fra en uskyldig mands cykel.

Jeg undrer mig. Meget.

Da jeg var “ung og dum” var noget af det mest rebelske vi foretog os, at nakke en Yankee-bar fra det lokake supermarked, binde skolens træ ind i toiletpapir eller lyve os 2-3 år ældre på natclubberne, så vi kunne komme ind. Der var aldrig liv indblandet. Og jeg fatter absolut intet af, at nogle tør lege russisk roulette med folks liv på den måde. Ej heller at man potentielt kan få andre menneskers liv på samvittigheden eller alternativt være den der er årsag til, at en anden får påført et kraniebrud eller en hjerneskade.

Det er simpelthen for dumt. DE er simpelthen for dumme. Forstår de slet ikke hvilke konsekvenser det kan have? Hvis jeg havde mistet et hjul – eller flere – alt i mens jeg sad dér i bilen. Så havde jeg ingen chance haft. Lige som varevognen bag mig ikke ville kunne nå at standse. Lastbilchaufføren ville ingen magt have over den flere ton tunge vogn, om end de garanteret begge ville gøre deres ypperste for at undgå en kollision. Potentielt kunne jeg komme ganske slemt til skade og måske endda miste livet – det samme ville andre kunne, i forsøget på en undvigelsesmanøvre. Og hvis de slap med livet i behold, ville de måske ufrivilligt have mit liv på samvittigheden.

Så til dig der leger russisk roulette med uskyldige menneskers liv: Et øjebliks adrenalin-rush vil kunne koste dig en livslang dårlig samvittighed. For en eller anden dag bliver du også voksen. Får børn. Og finder ud af hvilken størrelse Livet er.

Tænk sig at kunne skabe så meget sorg, grundet et øjebliks adrenalin-rush og tankeløshed. Tænk sig at være skyld i, at nogens mor…eller far…eller søster…eller ven…ikke kom hjem som aftalt.

Jeg skal ikke opfordre nogle til at gå på Yankee-bar rov i den lokale købmand 😉 for at få opfyldt sine drengestreger-kvote. Men nogle bør seriøst overveje porcelænsmaling, kurveflet eller navlepillerri som alternativ hobby. Hellere det end at pille ved andres liv.

Tænk dig om

You Might Also Like

7 Kommentarer

 • Reply
  Louise
  1. august 2017 at 16:34

  Godt skrevet! Og er fuldstændig enig med dig. Får ondt i maven bare ved at tænke på, at nogen kan finde på at gøre sådan noget. De må have en seriøs brist et sted.

 • Reply
  Pernille
  1. august 2017 at 21:30

  Hvor er det bare godt skrevet!
  Lige præcis de tanker, der gik igennem mit hoved i dagene efter, at vi – med min lille søn på bagsædet – oplevede at blive overhalet af et hjul.. Vel og mærke det hjul, som én eller anden sikkert har haft moret sig gevaldigt over at løsne på vores campingvogn..
  Heldigvis skete der ikke noget med os i bilen, mirakuløst var der ingen biler/motorcykler omkring os på den ellers meget befærdede hovedvej 13.. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor galt det hele kunne være gået -pga én eller anden har foretaget en handling med hovedet oppe i en vis legemsdel..
  Håber virkelig denne dille snart er overstået, inden det kommer til at koste liv.

 • Reply
  Nana
  1. august 2017 at 21:49

  ❤️ Godt skrevet og kunne ikke være mere enig!

 • Reply
  Jannie
  1. august 2017 at 22:09

  Da jeg var ung, engang i oldtiden, ( læs i begyndelsen af 70’erne) var vi selvfølgelig også stride. Vi havde et stort gruppefællesskab på badeanstalten Helgoland. Vi kom der hver eneste dag, uanset vejret. Og der var faste pladser. Ikke noget som var skrevet ned, men alle vidste det. OK, måske ikke alle. Hvis det var nogle som snuppede vores plads, tjah, så blev de smidt i vandet. Med tøj og hele baduljen.

 • Reply
  anette
  2. august 2017 at 1:17

  Godt skrevet

  Forstår ikke at det overhovedet kan være sjovt….

 • Reply
  Rikke
  2. august 2017 at 8:34

  Nogen mennesker må virkelig selv rende rundt med nogle løsnede bolte i hovedet! Idioti på højt plan.
  En mand på fb delte hans trick til hurtigt at se om nogen har pillet ved hjulet. Man maler en streger fra bolten og op på hjulet, så hvis nogen løsner hjulet bliver stregen brudt.

 • Reply
  Sandra
  17. august 2017 at 16:59

  Savner dine indlæg lillemor! Hvor er duuu?

Svar