Ærlig snak Jordemoder-ting

Det er altså normalt at skide lidt under fødslen!

Jeg ligger syg, og derfor lavede jeg i går en lille spørgerunde på min Instagram profil (@lillemorblog) for at slå tiden ihjel. Der kom en masse forskellige spørgsmål (som i øvrigt fortsat kan ses under “højdepunkter”), og en del af spørgsmålene var jordemoder-/fødselsrelaterede. For selvom jeg ikke arbejder fuld tid som jordemoder, så er jeg jo altså stadig jordemoder.

Dette spørgsmål kom bland andet:

Der er rigtig mange, der er bange for at lave nr. 2 under fødslen. Så det er et spørgsmål, som jeg har hørt MANGE gange før! Både ifm. mit arbejde som jordemoder, men også når jeg har talt med mine veninder om deres forestående fødsler. Så altså er det en fuldstændig normal (dog unødig) bekymring! Det er vitterligt ikke noget os jordemødre skænker en tanke – OVERHOVEDET!

Men mange kvinder tænker over, om de mon kommer til at berige fødestuen med en smule afføring under fødslen. Efter jeg postede spørgsmålet, fik jeg overraskende mange private beskeder og ret fine beretninger, eksempelvis om “den dag jeg sked min mand i hovedet”. Og også denne:

Jeg har spurgt og fået lov til at dele de her historier. Mest fordi at det er SUPER vigtigt, at I ved, at det altså er ret naturligt at lægge en lille pølle under fødslen. Måske knapt så normalt at skide sin mand i hovedet, ha ha! Men så ved I, at det altså sker for mange! Det er bare ikke lige dét, man taler om i mødregruppen. Om end jeg tænker, at det ville være en ret gode ice-breaker, når man ved første møde sidder og smovser kanelsnegle. “Hvaaa… Sked I også under fødslen?” 

Men hør nu lige: Det ville altså være super mærkeligt, om I liggede og pressede 3-4kg baby ud, og der ikke lige sneg sig en brun rød løber ud. Man styrer jo ikke selv, hvad det er, man presser ud! Man presser jo bare! Det sker nærmest i 9 ud af 10 tilfælde. Så det er nærmere reglen end undtagelsen.

Man bliver tilbudt et klyx under fødslen. Mest for at skabe så meget plads som overhovedet muligt, så barnet har mere plads til at komme ud. Hvis der eksempelvis er en stor fyldt blære, kan det spærre vejen for barnets passage. Kroppen er også ret smart, den plejer selv at gå i gang med udtømningsarbejdet døgnet op til fødslen. Men skulle der være noget tilbage, så er det altså super naturligt, hvis der lige sniger sig noget med ud. Det generer ikke jordemoderen! Så lad være med at tænk for meget over det. Vis i stedet hellere den sjove anekdote til din kæreste/mand og sig, at hvis ikke han opfører sig ordentligt, kan det være, at du affyrer et skud eller to i hans retning under fødslen!

Nå, nok om fødsel. Barslen er jo også hyggelig. Hvis du har lyst til at læse lidt om dét at have ammehjerne, så har jeg skrevet en masse kvinders sjove beretninger lige HER. Og apropos det at “sprække” så har jeg altså også skrevet lidt om det emne før lige HER.

You Might Also Like

2 Kommentarer

 • Reply
  Louise
  25. september 2019 at 20:33

  Ved min første (og meget lange) fødsel kunne jeg mærke en lille lort på vej og jordemoderen snuppede den som et lyn fra en klar himmel – No problem.
  Dog, ved min anden (og ikke helt så lange) fødsel kom presseveerne da jeg sad på toilettet efter en KLYX. Dét var ikke kønt 😂😂😂

 • Reply
  Marie
  26. september 2019 at 20:26

  Jeg havde sådan en søøøøød jordemoder studerende med til fødsel, og PÅ TRODS af klyx, ja så sked jeg 4-5-6 gange. Det gjorde mig egentlig intet, jeg var ligesom igang med at presse en baby ud. Men.. den dag skulle den studerende åbenbart stå for dén slags, og jeg tænker hun har lært en del om at informere om alt hvad der sker.. I hvert fald sagde hun HVER ENESTE gang hun tørte “Jeg tører lige her”… Dét kunne jeg godt have undværet – for så blev jeg jo bevidst om egen lort og et andet menneske der tørte mig, hver gang 😂 Nå ja, det er ligemeget at skide under fødslen – det giver gode historier bagefter!

Svar