Jordemoder-ting

Skal en jordemoder have født børn selv for at være en god JORDEMODER?

Som jordemoder bliver man ofte spurgt, om man selv har børn. Det er en ret naturlig samtale at have, når man står inde på en fødestue og tilbringer timer med det vordende par. Efter jeg selv fik børn, har jeg ofte hørt sætninger som: ”Åh, hvor er jeg dog glad for, at du selv har prøvet at føde!”. Faktisk er det en sætning, jeg har hørt ræ’di ræ’di mange gange! For nyligt var der faktisk også én, der skrev til mig, at hun mente, at det skulle være et ”krav”, at jordemødre selv havde prøvet at føde. Hun ville i hvert fald ikke have en jordemoder, der ikke selv havde prøvet at føde.

I kan nok godt fornemme, hvor den her snak skal hen, ik’? For helt ærligt… hvem siger, at man er en bedre jordemoder, bare fordi at man har prøvet at føde? Er man også en bedre pædagog, hvis man selv har børn? Og er man en dårligere bilmekaniker, bare fordi man har valgt at investere i en cykel frem for en bil? Nej vel?

Jeg kan med hånden på hjertet sige, at jeg er PRÆCIS den samme jordemoder, som jeg var, før jeg fik børn. Jeg siger de samme ting, kommer med de samme lalleglade jokes, gør de samme ting og agerer på præcis samme måde, som før jeg fik børn. Eneste forskel fra nu og før jeg fik børn er, at min nattesøvn er blevet markant mere forstyrret og brysterne blevet markant længere. Min behandling og min omsorg for de fødende kvinder er den samme. Det eneste, der faktisk har ændret sig, er, at jeg nu bedre forstår, hvad kvinden mener, når hun tager fat i kraven på mig og med dyb Darth Vader stemme siger: ”JEG KAN FUCKING IKKE MERE!”. Men det er altså præcis samme respons, jeg kommer med nu, som før jeg fik børn…… nemlig at gå ud i personalekøkkenet og hente en ny kop kaffe. DET ER GAS ?

I ved, hvad jeg mener.

Jeg ved, at mange har den forestilling, at jordemødre er sådan nogle, der kommer ind på en fødestue og kaster begge bryster over skuldrene, mens de hiver strikketøjet frem og fortæller om de syv fødsler, de havde hjemme på stuegulvet, men sådan er det altså ikke! Der findes VANVITTIGT mange dygtige, smukke, unge jordemødre, der endnu ikke har ramt de 30 år, og som jeg trygt ville efterlade min livmoder og nyfødte baby hos. Uanset om de har født eller ej.

❤️❤️❤️

Jeg har skrevet lidt om smertelindring under fødslen lige HER.

Klask fra Lillemor

You Might Also Like

7 Kommentarer

 • Reply
  Natasja
  5. august 2020 at 22:26

  Jeg havde den mest fantastiske jordmoder! En ung nyuddannet kvinde uden børn. Hendes tilstedeværelse var helt perfekt og jeg glemmer hende aldrig!

 • Reply
  Annie
  5. august 2020 at 22:42

  Jeg havde en fantastisk jordmoder da jeg fødte. Hun var rar, forstående, forstod at få mig til at føle mig tryg og reddede min mand af flere omgange når jeg forsøgte at rive hovedet af ham fordi han træk vejret. Men om hun havde børn aner jeg ikke. Det har for mig absolut ingen relevans så længe man er dygtig og har empati. Hun gjorde min fødsel til en rigtig god oplevelse og det betød alt for mig. Det må da være det største kvalitetsstempel for en jordmoder fremfor om hun selv har født eller ej.

 • Reply
  Louise
  6. august 2020 at 6:47

  Jeg nåede at have tre jordemødre til fødslen, hvoraf jeg er ret sikker på kun 1 selv havde børn. De var alle 3 helt perfekte til den del af fødslen de var med til ? Jeg kan faktisk ikke huske om jeg spurgte dem. De var alle søde og kompetente!

 • Reply
  Jonna
  6. august 2020 at 21:33

  Mega godt skrevet.
  Jeg er ikke jordemoder, men folkeskolelærer og oplevede meget i system som nyuddannet (2007…) at forfædre kunne sige “Bare vent til du selv får børn…” hvis de ikke var enige en min tilgang ryg. Og jeg er PRÆCIS den samme lærerinde nu med 3 børn.
  Kh

 • Reply
  Jonna
  6. august 2020 at 21:33

  Hov øh.. system = starten

 • Reply
  Jonna
  6. august 2020 at 21:34

  Ej sgu da forfædre=forældre… ja ha ha jeg sover også rundt omkring i husets senge måske deraf skrivefejl ???

 • Reply
  Anonym
  9. august 2020 at 14:56

  Tænkte selv tanken, inden jeg skulle føde, og spurgte derfor en jordmoder-bekendt, om hun havde oplevet, at blive spurgt om netop det.
  Hendes svar var bl.a., om jeg så troede, man også spurgte sygeplejersken, inden hun lagde et kateter, om hun også selv havde prøvet at få et lagt.
  Det gør man (ihvertfald jeg) jo ikke, så synes det var en god pointe ? (Og ja, jeg har fået lagt et kateter, og tænkte overhovedet ikke på, om sygeplejersken selv havde prøvet det – jeg stolede blot på, at hun kunne sit håndværk)

Svar