Ærlig snak Life of a mom Mommy-panel

Skal vi snakke lidt om sukkerpolitik i børneinstitutionerne?

untitled-artwork-25.jpg

Såååeh…nu kommer der et lidt ømtåleligt emne (for nogen!). Jeg er heldigvis ligeglad, jeg kan gemme mig her bag min computer. Og jeg har hemmelig adresse, så jeg kan undgå eventuelle vrede mødre der kommer og smider våde ammeindlæg mod min hoveddør. Ha!! ?

Spøg til side. Jeg kunne egentlig bare godt tænke mig lige at åbne op for sukker-debatten. Hvorfor? Fordi at jeg egentlig er lidt undrende. Lad mig starte med at sige at jeg ikke selv er sukkerforskrækket (bare rolig, der kommer et “men”). Vi kan godt finde på at spise en slikkepind i hverdagene. I søndags drak vi cola, fordi mine børn fandt ud af at ‘det der mørkebrune’ der var i min kaffekop ikke var kaffe, som jeg ellers havde bildt dem ind (the perfect crime). Det var kold og dejlig cola, perfekt medicin til de tømmermænd jeg havde erhvervet mig. Så de fik et glas og jeg får ikke så meget som en pulsstigning af det. Til gengæld kører vi ellers generelt med “ingen slik i hverdagene, kun fredag” (altså for børnene…).

MEN…

– I den børnehave som Mandlen går i (som jeg vil vove at påstå er verdens bedste børnehave!), er der en ret klassisk sukkerpolitik. (Har jeg i hvert fald erfaret, når jeg har talt med mine veninder der også har børn). Som derfor nok er at sammenligne med mange andre børneinstitutioner.

Det er tilladt at have lidt sukkerholdigt med til fødselsdage (fx en is eller flødeboller). Men hvis man tager noget med i madpakken, der har været inden for en 10km radius af en kakao plante, bliver man som forældre skudt, hængt og derefter rullet i gamle bleer fra skraldespanden.

Jeg blev naturligvis lidt overrasket over at få en (meget venlig!) løftet pegefinger fra en pædagog, fordi at jeg en dag havde givet Mandlen en økologisk riskiks med, der på den ene side havde mørk chokolade………what a freaking ravnemor!! EN ELLER ANDEN MELD HENDE TIL KOMMUNEN!! Jeg tør slet ikke fortælle om dengang han fik en müslibar med, hvor der var stykker af mørk chokolade at spore (hvis man altså havde en lup og kiggede på varedeklarationen).

Fair nok…regler er regler. Og som jeg også har ytret over for børnehavens personale, så er vi egentlig bare den slags forældre der makker ret, selvom vi er uenige. Så alt godt! MEN…ironien vil at jeg hver morgen, når jeg åbner skabet for at tage Mandlens morgenmad ud (fuldkorns havrefras og/eller øko havregryn) bliver mødt af stribevis af pakker med Cheerios og Guldkorn. Kan I se ironien?

Og nu må du nok hellere sætte dig ned… For kald os bare uansvarlige forældre…men af og til spiser vi mørk pålægschokolade på vores fuldkornsbolle om morgenen.

Jeg er bevist om at disse ord muligvis vil medføre en §et-eller-andet og at de sociale myndigheder nok om lidt vil banke på vores dør og fratage os forældremyndigheden. Men jeg vil dog alligevel vove den påstand, at et stykke mørk pålægschokolade er bedre end en skål cheerios…?

Hele min pointe er: For faen’ altså…hvordan kan man skelne på den måde? Hvorfor må man ikke give en spinat-pandekage med på madpakke, blot fordi de andre børn bliver jaloux på ordet “pandekage”? Men at italesætte morgenmads problematikken (Cheerios og Guldkorn), er som at starte en ny israel-palæstina konflikt og noget der rammer forældrene helt fundamentalt? Jeg forstår det ikke.

Og hey, lad mig lige stadfæste én ting: Jeg er fuldstændig ligeglad med hvad andre spiser til morgenmad. Jeg sover trygt om natten, selvom Viohla-sophia fra Gul stue spiser Guldkorn til morgenmad. Jeg ved nemlig godt at Guldkorn og fremtidig udvikling af empati og næstekærlighed ikke går hånd i hånd. Lige så vel som jeg er ret sikker på at jeg ikke bliver dømt for at servere fuldkornspasta for mine børn. Men jeg synes det er ironisk at en økologisk riskiks der har kysset lidt med en kakao plante skal diskrimineres, hvis man samtidigt accepterer Cheerios og Guldkorn. Og så er jeg lidt træt af at være den nederen mor, der siger nej til mit barn, når han spørger om han ikke også må få “de der runde dimser med sukker på til morgenmad“.

Igen: Jeg diskriminerer ingen, lige så vel som jeg gerne vil se mig fri for at blive diskrimineret. Jeg forstår bare ikke den type sukker-politik. Altså jeg mener… Det er vel alt eller intet?

Jeg vil MEGA gerne høre din mening!

Og når du er færdig med at kommentere i nedenstående kommentarfelt, så klik lige ind og (gen-) læs DET HER indlæg ?

You Might Also Like

28 Kommentarer

 • Reply
  Monica Brædstrup
  28. marts 2019 at 16:52

  Åh den med pandekagen har jeg selv prøvet. Det var rester fra aftensmaden. (madpandekager) der kom lederen ud med den da jeg hentede min søn.. Hængende mellem to fingerspidser.. Talte total ned til mig og sagde “det der vil vi aldrig se igen” jeg blev så mundlam, at jeg kun fik sagt nå, hvilket jo heller ikke skabte den bedste relation til hinanden. men så så jeg morgenmaden en idag.. Så fattede jeg ingenting, sukker sukker sukker.. Og min dreng var vant til havre grød.. Så valgte jeg fremadrettet at give ham præcis med hvad jeg havde lyst til, indenfor for hvad der var sundt og ikke hvad der måske kunne have været usundt.. Og så bad jeg dem om ikke at rette henvendelse til mig igen så længe de serverede den slags morgenmad. Det holdte de, men jeg var ikke deres favorit mor. Vi har ikke den med slik om fredage her, fordi min erfaringer hvis ungerne selv har Valgt er det sådan noget total farverigt slik, som får dem til at kravle på væggene, og om fredagen vil vi alle gerne slappe helt af. Men i løbet af ugen får de og så er det som regel om eftermiddagen. Jeg er slet ikke hysterisk og bliver det heller ikke.

  • Reply
   Astrid
   28. marts 2019 at 19:15

   Ej jeg er helt i chok over den kommentar, som pædagogen kom med! Hvad fanden bilder de sig ind?? Kan godt forstå du var helt i chok – men bagefter må man have lyst til at sige 1000 ting!

 • Reply
  Mette
  28. marts 2019 at 17:16

  Ååhhh….. Det sukker politik… Faktisk er mørk pålægschokolade, sundere end meget andet pålæg, som er fyldt med e-numre og tilsætning… Tag nu f.eks. en ikke øko leverpostej, den er fyldt med alt det som grisen har fået i sin levetid,af penicillin osv.
  Tror vi alle skal slappe lidt af og lade værd med at kigge hinanden over skulderen hele tiden. Faktisk er jeg af den overbevisning, at vi gør børnene en bjørnetjeneste, ved ikke lærer dem, at der er noget andre har/må, som vores børn ikke må. Det er jo de enkelte hjems regler der bør gælder….
  Bh Mette

  • Reply
   Pia
   28. marts 2019 at 19:06

   Lift off topic, men håber det er okay, at jeg lige korrigerer en “misforståelse” til din kommentar, Mette: om så grisen har fået antibiotika i sin levetid, så er der ikke medicinrester i kød. Desuden findes der også konventionelle grise der opdrættes uden brug af antibiotika. Det gælder ikke kun øko.

   Og så til emnet 😉 i min datters børnehave er der ikke sukkerpolitik. Og det passer mig glimrende. De har madordning, og får kage, frugt eller hvad forældrene nu finder på, når poderne har fødselsdag. Der er højt til loftet, ingen løftede pegefingre, og det synes jeg er skønt. Ellers er jeg egentlig enig med dig Mette – vi skal holde op med at kigge hinanden sådan over skuldrene, og lade der være plads til, at i forskellige hjem, er der også forskellige regler 🙂

 • Reply
  Christina
  28. marts 2019 at 17:55

  Vækker minder om samme (forsøg på) sundhedspolitik til første forældremøde i børnehaveklassen. Mørk pålægschokolade – fy føj, men den skrigrøde 95%fedt salami var ok. Nægter at ligge under for den slags – så dagen efter fik junior ( første og sidste gang ganske vist) en rugbrødsmad med vingummibamser med. I øvrigt måtte man ikke have chokolademad med fordi de andre forældre syntes det var svært st sige nej til egen yngel ? WTF ?
  Fik vist til samme møde spurgt ( i ren provokation ) og vi også skulle diskutere ryge-og alkoholpolitik hvis det var så svært at sige nej.

 • Reply
  Charlotte
  28. marts 2019 at 18:15

  Alt med måde. Så længe forholdet mellem sund mad og usund mad er fornuftigt, så skal pædagoger og andre forældre holde næsen for dem selv. Sukkerpolitik er tåbeligt.

 • Reply
  Sanne
  28. marts 2019 at 18:33

  Jeg ville ønske det var en form for sukkerpolitik i mine børns institution. Ikke så meget mht madpakkerne, det må være op til de enkelte forældre. Men jeg syntes de får alt for meget sukker i løbet af ugen, ikke kun pga. fødselsdage, men så har pædagogerne lige bagt kage, pandekager osv. Dette også til de små i vuggestuen. Jeg er slet ikke fanatisk, men vil gerne selv kunne styre hvad de får.

 • Reply
  Lise
  28. marts 2019 at 18:47

  Mit barn har gået i vuggestue og børnehave, hvor der var madordning (helt genialt i øvrigt), så problematikken med indholdet af madpakken har jeg ikke skullet forholde mig til.
  Jeg synes som udgangspunkt det er helt fantastisk med en meget stram sukkerpolitik, og ser helst, at der ikke serveres noget som helst usundt i institutionerne, heller ikke til fødselsdage. Og det er ud fra den betragtning, at jeg sagtens selv kan give mit barn det sukker, der skal indtages i løbet af en uge. Jeg foretrækker altså at have styr på, hvor meget sukker/ulødlig kost, der ryger indenbords.
  Når der kommer til madpakker, så må det vel være op til de enkelte forældre, hvad der skal i? Det burde de fleste forhåbentlig være i stand til at styre på en fornuftig måde…

 • Reply
  Anette
  28. marts 2019 at 18:59

  På mit barns fritidshjem holder de fødselsdag ,med alt hvad det indebærer af sukker og ståhej 1 gang om måneden for alle de børn der har fødselsdag den pågældende måned. Det synes jeg er en god måde af gøre det på.
  Jeg er ikke selv sukker forskrækket og mener alt med måde. Herhjemme spiser vi ca. 20% usundt og 80% sundt og det fungere for os 😊

 • Reply
  M
  28. marts 2019 at 19:05

  Min 4 årige rocker bland-selv butikken. Jeg kan stikke ham en pose og en handske, og så kan han selv blande sig en pose😂🙈 det er vel også en slags talent.
  De får også ofte noget lækkert til eftermiddagsmad om Fredagen ovre i børnehaven. Jeg blev helt glad, da en pædagog fortalte, at de havde fået nogle kæmpe chokoladeboller og varm kakao sidste Fredag, og at min dreng havde kværnet cirka tre gange så meget som de andre. Det er da hyggeligt. Både han og jeg har en seriøs sød tand. Så vi bonder meget over kagebagning😍

 • Reply
  Tine
  28. marts 2019 at 19:31

  Dejligt du tager det her emne op. Jeg har dog et udddybende spørgsmål: du siger at du er træt af at være den nederen mor, som siger nej til cheerios til morgenmad. Det er jo netop den situation andre forældre står i, når dit barn har en riskiks med chokolade med i madpakken?
  Hjemme hos os er vi ikke fanatiske. Der er ikke noget, vores børn ikke må få, men vi går efter “alt med måde”. Madpakken laver jeg altid rimelig sund med snacks som mandler, abrikoser, ostehaps, små stykker fast ost (som de elsker) eller lignende. Det er min erfaring at de spiser næsten hvad som helst når begrebet “madpakke” er nyt som det er for min datter.
  Synes også madpakken må være frit valg – det kan man som forældre vel selv tage ansvar for.
  Foretrækker at børnehaven giver i de små doser af sukker, så jeg har lidt styr på hvad de får. Og fordi frugtordning er et genialt tidspunkt at udvide børns smagshorisont – de spiser og smager typisk mere, når de andre børn gør det samme.

 • Reply
  Helle
  28. marts 2019 at 19:43

  Jeg vil gerne opfordre alle til at læse dette http://www.mortenelsoe.com/blog/sandheden-om-sukker
  Så vi kunne have samme udgangspunkt, før vi kaster os ud i at diskutere sukkerpolitik for vores børn!

 • Reply
  Natasja
  28. marts 2019 at 19:48

  Jeg vil altså vove at påstå at min næsten 3 årig får noget med slik nærmest hver dag. Drt bekymrer mig sgu ikke… for han spiser også alt andet jeg giver ham. Vuggestuen er rimelig loose omkring det sukker. Altså vi skal selvfølgelig ikke give dem slik med på madpakke. Men altså der er da blevet serveret sukker til diverse fødselsdage. Til påske gemmer de små CHOKOLADE påskeæg på legepladsen som børnene skal finde… og så får de sørme også popcorn engang imellem. Farven giver ham nogle gange en bolle med pålægschokolade med til eftermiddag. Aldrig har en pædagog sagt noget.. og jeg er sgu glad for de tager drt så afslappet

 • Reply
  Pernille
  28. marts 2019 at 20:02

  Vi har også mad i børnehaven, men synes han skal have sunde snacks med. Til gengæld er det op til forældrene at bestemme ved fødselsdage i børnehaven, reglen er bare, at alt skal være bagt, så ikke noget med smørcreme osv. Jeg kan se at flødeboller er et hit og bradepandekager. I julen havde børnene en nisse på besøg, og der blev vi opfordret af pædagogerne til at have noget med fra nissen, eksempelvis pebernødder, men man behøvede ikke og bestemte selv.
  Jeg kan selv huske de børn på fritidshjemmet med total sukkerforbud derhjemme, som ALTID stod og skovlede ind i hovedet, når der endelig var slik på bordene til arrangementer.
  Vi har fredagsslik herhjemme, og nogle gange lørdagsslik. Og hvis vi har gæster søndag hænder det også, at der er en lille smule. Ooog hvis det er mega varmt på hverdage om sommeren, så har vi sun lolly’er i fryseren i skuret. Selvfølgelig er der også appelsin, grøntsagstænger, grove hjemmebagte boller osv. Vi kører nok et Yin-Yang princip, hvor der skal være balance, ellers bliver det sku for kedeligt.

 • Reply
  Astrid
  28. marts 2019 at 20:22

  Jeg blir SÅ træt…..I vores børnehave fik jeg høvl for at have givet min datter den grove udgave af Digestivekiks med. Med tandsmør. Hun var lille i vægt og ret pernitten med hvad der sku indtages. Men det ku hun lide at få om eftermiddagen. Mel nej. Det var jo en KIKS!!! Og KIKS må man IKKE have med. Men den hvideste luftbolle må jeg gerne give med. Det er jo en bolle…..Jeg gav hende en af de der smoothies med, Fordi de var på tilbud i Rema og hun elskede dem. Men NEJ. Det kunne jo være en drikkeyoughurt. Så den var forbudt. Og man må kun få ET stk pålægschokolade. Tilgengæld er der ingen regler til fødseldag…..gnækgnækgnæk. Så DER sender jeg kæmpepladekage oversået med glasur og slik med;-). Jeg er selv lærer. I min klasse er det forældrene der helt selv bestemmer, hvad der skal i madkassen. En karamel om fredagen, eller en eller anden lille muffin, fordi mor havde tid i går at bage, og derfor kom med i madkassen på en tirsdag. Jeg er fløjtende ligeglad. Jeg stoler på at forældrene helt selv styrer hvad deres unger spiser. Jeg har kun det “krav” at eleverne spiser den “rigtige” mad, før de spiser “den kærlige hilsen hjemmefra”. Er der en elev der dagligt får sodavand, slik, kage og knap så meget rigtig mad, så vil jeg da tage en snak med forældrene. Sjovt nok er det aldrig sket. Jeg HADER kostpolitik.

 • Reply
  Inni
  28. marts 2019 at 20:23

  I knægtens skole går de ikke så meget op i pandekager og den slags: Han må gerne have rester fra aftensmaden med, også selvom det involverer pandekage med sukker. Men decideret slik er forbudt. Hans choko-müslibar går dog glat igennem. Herhjemme kører vi cornflakes og havregryn til hverdag og ‘slikmorgenmad’ i weekenden. Til gengæld er faderen (og måske også bonusmoderen) sukkerafhængig, så det der med kun slik om fredagen – nå nej: i weekenden – holder som regel ikke længere end til tirsdag. Han har selv fortalt sin mor, at der er forskel på, hvad han siger til hvem af os: Hvis noget er gået i stykker, kommer han til mig – hvis han har lyst til slik, spørger han sin far. 😀 Til gengæld spiser han også stort set alt, der bliver sat på bordet, og broccoli er en favorit. Så det skal nå gå alt sammen, til trods for forældre uden skyggen af rygrad.

 • Reply
  Nina
  28. marts 2019 at 20:24

  Jeg synes det er rart, hvis de ikke fyldes med en masse sukker i institutionerne, så kan vi bedre dosere herhjemme hvad de får. På den måde kan vi alle blive glade. Dem der ikke er sukkerforskrækkede kan hælde på som de vil, og dem der vil begrænse kan gøre det. Hvis de i institutioner får sukker i lind strøm, er valget ligesom taget fra dem, der ikke bryder sig om det.

  Det kan være virkelig svært at forklare de andre børn, hvorfor ét barn må få choko-riskiks, når de ikke selv må. Og så kan det faktisk være pisse svært i skolen at lære børnene om sunde madpakker, uden at det bliver lidt akavet og ubehageligt for dem, der har mælkesnitter med. Og det er altså en del af det de SKAL lære om i skolen.

  At institutionen kloger sig på riskiksen og så samtidig har den slags morgenmad stående virker bare håbløst. Og så er jeg lidt i chok over, at børn kan få den slags mad i institutioner.
  (Ja jeg hører til de sukkerforskrækkede, mest fordi jeg selv har de dårligste vaner, som jeg ville ønske aldrig var startet, for de er fandme svære ar bryde)

  • Reply
   Lillemor
   31. marts 2019 at 9:44

   Jeg er enig med dig langt hen af vejen Nina. Jeg tænker bare…vi ved jo godt at en øko riskiks med mørk chokolade på den ene side ikke er usundt! Til gengæld kan vi godt blive enige om at Guldkorn måske ikke ligefrem er fordrende for børns balance af sukkerindtag. Men problematikken er jo bare at børn ikke kan skelne. Jeg ville jo bare sådan ønske at man med god samvittighed kan stikke en riskiks med chokolade og/eller en spinatpandekage med i madpakken, uden at det skal ende på forsiden af lokalavisen. Og bliver egentlig bare en smule provokeret over at jeg så skal stå og fortælle min søn, at han ikke må få cheerios.

 • Reply
  Trine
  28. marts 2019 at 20:46

  Vi har madordning (så genialt!) med frugt både kl 9 og kl 14. Hver uge har de fokus på en grøntsag, som børnene kan smage på forskellige måder i løbet af de frokoster, de får serveret. Og så må man give en sød ting og en normal ting til fødselsdag eksempelvis figenstang/kage og frugt. Derudover får de måske kiks eller flødeboller, hvis pædagogen har fødselsdag. Jeg synes, det er så fint! De serverer heldigvis (!) ikke guldkorn og cheerios til morgenmad dernede. Det er havregrød med kanelsukker og smør, eller en hjemmebagt bolle med smør. Så længe han kører en kæmpe skål havregrød ned, så er jeg virkelig ligeglad med, at han får kanelsukker på.
  Vi har heller ikke nogen regler i forhold til slik i hverdagen, alt med måde. Og så længe han spiser frugt og mad med ligeså stor glæde som slik, så skal det hele nok gå 🙂

  • Reply
   Lillemor
   31. marts 2019 at 9:41

   GENIALT!! Jeg er enig i alt hvad du skriver 🙂

 • Reply
  Linda
  28. marts 2019 at 21:32

  Madordning i børnehaven og her er der “nul sukker”……altså lige undtagen..! Ingen regler uden undtagelser, vel ;-). Der er nul sukker, undtagen én dag om måneden, hvor man fejrer fælles fødselsdag for dem, der har fødselsdag i indeværende måned. Så får de kage.
  Kan godt lide, at vi selv styrer hvor meget sukker de får i hverdagen. Herhjemme er det på dagsformen hvad de får. Fx. er de helt umulige og udkørte mandag eftermiddag inden svømning kan jeg godt finde på at stikke demen pålægs chokolade mad eller et stykke chokolade.
  PS. BARE ROLIG, BØRNENE I BØRNEHAVEN BLIVER OGSÅ FEJRET SELVE DEN DAG DE HAR FØDSELSDAG, DER FÅR DE BARE IKKE NOGET SNASK, MEN “BARE” EN SANG.

  • Reply
   Lillemor
   31. marts 2019 at 9:40

   Jeg syens faktisk at det er en ret god måde at gøre det på. For man kan sige at det jo i realiteten er børnene der sætter baren for hvad der er lovligt og ikke lovligt. For hvis en spinatpandekage bliver forbudt, fordi børnene sætter spinatpandekagen i samme kategori med almindelige pandekager, så har vi balladen. Og i realiteten ærgerligt at det er dem der skal have lov at føle sig truffet. Vi ved jo som voksne bedre!

 • Reply
  Lene
  29. marts 2019 at 6:35

  I bund og grund er det vel op til forældrene at bestemme, hvad de giver deres børn med i madpakken … Vi bor i Bruxelles, hvor det flyder med sukker og chokolade i skoler og instutitioner (the land of chocolate) PÅNÆR tirsdag og fredag, hvor det er sundhedsdag, og børnene derfor KUN må have frugt og/eller grøntsager med til mellemmåltider … En dag, lige efter vi var flyttet herned, og jeg havde give mindstepigen nogle kiks med, kom hun hjem og fortalte, at hun var blevet frarøvet sine kiks … af en lærer … som i øvrigt valgte selv at spise de konfiskerede kiks … problem solved …. Yep, sådan klares den slags hernede!! 😬

  • Reply
   Lillemor
   31. marts 2019 at 9:38

   Ha ha, ej det virker måske også lidt fjollet at læreren “afhjalp” på den måde! I øvrigt virker det ikke som om at de er sukkerforskrækkede overhovedet i Bruxelles!! 🙂 Jeg vil gerne give dig ret i at forældrene har en stor rolle. Jeg kan i princippet godt leve med at min søn synes jeg er tarvelig, fordi han ikke må få Cheerios. Men det er jo i princippet “de andre” forældre der sætter baren, for hvad der er “lovligt og ikke lovligt”. Så hvis man vælger en sukkerpolitik, synes jeg saftsuseme også at man skal overholde den!

 • Reply
  Natacha
  29. marts 2019 at 7:49

  Vores børnehave og vuggestue er heldigvis meget afslappet ift sukker. Den store blev 3!! år i fredags, og havde i den forbindelse muffins, og en lille lækker “slikpose” med ☺️ Slikposen indholdte en frugtstang, en slikkepind og en lille pose vingunmie 👍🏻

  Jeg mener helt ind i hjertet, alt med måde! Min piger æder sig ikke mætte i sukker og søde sager, men derfor får de da en frugtstang, juice eller noget icetea i ny og næ ☺️
  Alle forældre har sine egne måder at gøre det på, og fred i himmelen være med det, men jeg har altså en stor udfordring med forældre der vil blande sig i hvor meget eller hvor lidt mine krapyler skal have eller ej?!
  Vi er alle gode forældre og vil være guld det bedste, også selvom de får et glas icetea til aftensmaden 🙄🤣

  • Reply
   Lillemor
   31. marts 2019 at 9:36

   Jeg kan selvfølgelig godt se problemet fra pædagogernes perspektiv. Hvis der er 20 børn på en stue og der dermed skal uddeles slikposer 20 x på et år, så ser de selvfølgelig at der er lidt rigeligt sukker deres vej. Jeg er heller ikke selv sukkerforskrækket som sådan (alt med måde!) men jeg er meget imod at man har et princip og så bøjer det i den grad som jeg oplever de gør nogle steder.

 • Reply
  Venterpaavinblog
  29. marts 2019 at 10:43

  På min friskole blev en elev bedt om at tage sin pålægschokolade (på rugbrød) med hjem igen af eb lærer, husker jeg.
  Kakaomælken, de hvide flutes, æblejuicen og danon-yoghurterne fra mælkekassen tilgengæld, var jo nærrende kost :p For helved.

  A

  • Reply
   Lillemor
   31. marts 2019 at 9:34

   Det er lige præcis dét jeg synes er lidt fjollet. For fair nok at der er en sukkerpolitik! Men så lad os da overholde den!

Svar