Jordemoder-ting

Hvorfor lytter jordemoderen egentlig hjertelyd?

Jeg bliver af og til spurgt, hvorfor Jordemoderen egentlig lytter hjertelyd under fødslen. Da jeg arbejdede fuld tid på fødegangen (nu er jeg timelønnet), hørte jeg også ofte kvinder fortælle, at de faktisk syntes, at det var lidt irriterende, at jordemoderen hele tiden kom rendende med sit trærør. Og jeg kan jo egentlig godt huske det… Følelsen af at man ikke havde lyst til at blive berørt under fødslen.

Selvom jeg selv er jordemoder, havde jeg ærligt også af og til lyst til at levere en spontan vandafgang i hovedet på min egen (mega søde og dejlige) jordemoder, kun fordi jeg ikke magtede at blive rørt ved. Som jordemoder har jeg jo også oplevet begge typer kvinder. De der slet ikke bemærker, at vi lige tjekker hjertelyden, og så de som havde leveret et cirkelspark i min retning, hvis ikke de lige havde haft ca. 4,5 kg baby, 600g moderkage og 1 liter fostervand dinglende midt på korpus.

Men der er jo en grund til, at jordemoderen lytter til barnets hjerte! Barnets hjertelyd fortæller os nemlig noget om, hvordan baby har det. Okay, fair nok…det kommer nok ikke som nogen overraskelse. Den havde I nok regnet ud. Men hvad hjertelyden også gør er, at den giver jordemoderen mulighed for lige at være et skridt eller to foran hele tiden. Jordemoderen lytter nemlig altid hjertelyd lige efter veen (og til fødende kvinders forsvar, så er det nok lige præcis dét tidspunkt, at man ønsker lidt fred og ro både i og uden på maven). Baby er jo ret afhængig af ilt, når den ligger inde i maven. Ilten kommer fra moderkagen. Men når der kommer en ve, afklemmes nogle af de blodkar, som sender ilt til baby. Jeg plejer at forklare parrene det på den måde, at det lidt svarer til, at vi tager hovedet under vand og skal holde vejret en rum tid. Der er vi også uden ilt. Når veen slutter, er der igen fuldt flow fra moderkagen og baby kan samle kræfter og energi til næste ve.

Baby er jo bygget til, at kunne gå igennem denne proces. Men vi kan alligevel ret godt lide at spørge baby efter en ve, hvordan baby har det. Det gør vi med et trærør, en doptone (en lille maskine der registrerer hjerteslagene) eller ved hjælp af en hjertelydskurve (også kaldt for en CTG eller for en “strimmel”).

Til de mega nørdede: CTG = Cardio Toco Grafi. En Hjerte Ve Graf.

En normal hjertelyd under fødslen er på mellem 110 og 150 slag i minuttet. Hvis hjertelyden er over eller under dét i en længere periode, kan det være babys måde at fortælle os, at vi lige skal parkere strikketøjet og jordemoderkaffen og holde lidt ekstra skarpt øje. For baby (eller mors krop) prøver måske at fortælle os noget. Måske har mor feber? Måske ligger baby og trykker på navlesnoren? I så fald vil jordemoderen bede kvinden om at prøve at skifte stilling. Det kan jeg i øvrigt også fortælle jer, heller ikke altid er en idé, der tages gelende imod af de fødende madammer! Jeg har i hvert fald mere end én gang måtte dukke mig, for ikke at få slået kæben af led grundet en flyvende müsli bar, efter jeg har bedt en kvinde om at dreje sig 90 grader. Og Gud hvor jeg i øvrigt husker det! Specielt under min første fødsel, hvor jeg jo endte med at måtte betale husleje på fødegangen. Jeg lagde mig på siden og sagde højt: “Og jeg har IKKE planer om at vende mig igen!!”. Men ud over ovenstående (og mange andre faktorer i øvrigt) kan det også betyde, at barnet gerne snart vil ud og holde fødselsdag. Så vi er ret tro mod dét at lytte hjertelyd… Også selvom det koster et brækket ribben hos jordemoderen.

Det samme gør sig jo i øvrigt gældende under graviditeten. Der lytter jordemoderen også til hjertelyden til de vanlige graviditetstjek. Og lad nu for Guds skyld være med at investere i jeres egen lille doptone, så I kan tjekke hjertelyden der hjemme! Hvis ikke man kan analysere hjertelyden, skal man holde sig fra den slags.

Så altså; det er årsagen til, at vi kommer rendende i tide og utide med vores trærør eller doptone! Tilgiv os! I øvrigt, så synes jeg at I skal læse DET HER indlæg. Det er uden tvivl et af de fedeste blogindlæg jeg har skrevet, når det kommer til fødsler. Der er nemlig en lille udfordring i. Hvis I selv har født, er jeg nysgerrig på, om I kan klare den udfordring. Og nåhr ja, så kan I læse om min første fødsel lige HER.

You Might Also Like

2 Kommentarer

 • Reply
  Rikke
  8. september 2019 at 14:10

  Jeg husker det som var det igår, da jeg efter 22 timers veer blev bed om at vende mig fra ryg til “doggystyle” og jeg råbte; så må i kraftedme få en kran ind! 😂 Min oplevelse med jordemødre er at i er for seje, især fordi står først i kø til de hug vi fødende kvinder udsætter jer for 💪🏽

 • Reply
  K
  9. september 2019 at 15:08

  Jeg havde virkelig også lyst til at sende et flyvespark afsted mod den jordemoderstiderende, som havde fået til opgave at lytte til min søns hjertelyd hvert kvarter i 11 stive timer, afbrudt af en time hist og her hooket op til CTG’en. Det gjorde jo ligefrem ondt. Det var lidt synd for hende, for jeg var virkelig irriteret, træt og plaget🙈
  Anden fødsel blev der kun lyttet to gange, inden lillesøster kom flyvende ud midt i vores stue, totalt upåvirket af det hele. Det var altså lidt federe 😅

Svar