Ærlig snak Den store mor-guide Gode råd Life of a mom

Kan vi lige tale lidt om tik tok

TIK TOK har været omtalt en del i medierne i dag. Det er én af de mest downloadede apps i Danmark, og hjemme hos os fylder den også meget. Kummefryseren på 9 år elsker den nemlig, og hun er ikke nærrig med at dele ud af de nyeste danse mooves, som altså ikke ligner den Buffalo dans, jeg plukkede æbler til i 90’erne. Men lad nu det ligge!

Jeg vidste godt, at YouTube er enormt uforudsigelig i deres algoritme. Af samme grund ser mine børn nu kun børne YouTube, da der virkelig er meget lort at komme efter i YouTube’s algoritme. En dag sad mine børn fx og så noget om modellervoks. Pludselig var der flystyrt på skærmen! Belejligt når man skal flyve til Kreta dagen efter, som var vores tilfælde i øvrigt. Nå, men Kummefryseren fik lov at oprette en privat profil på TIK TOK, men måtte ikke poste noget – kun gemme videoerne på sin telefon. På det tidspunkt vidste vi ikke, at aldersgrænsen er 13 år. Det glemte TIK TOK vist også at skrive, da vi oprettede en profil.

I dag læser jeg så, at TIK TOK har førertrøjen på hvad angår beskidt bagland. Man opfordrer rent faktisk til at boycutte appen.

Der er åbenbart ikke censur af videoer med vold, racisme, mishandling af dyr og mennesker. Derfor kan børnene pludselig stifte bekendtskab med den slags, alt imens vi blot tror, at de danser uskyldigt med til Ariana Grande. TIK TOK indsamler angiveligt (ulovligt!) data om personlige oplysninger som fx WiFi navn. Værst af alt kan de tænde for mikrofon og video på telefonen og altså være en del tættere på vores børn, end vi umiddelbart ønsker, fremmede mennesker skal være. (Kilde: DR.dk Ken Friis Larsen, lektor ved Datalogisk institut, KU).

Hvad er jeres holdning til både TIK TOK og alt ovenstående information? Bruger I TIK TOK der hjemme, og ændrer ovenstående info på dette i fremtiden? Personlig ved jeg, at Kummefryseren vil fyre mig som mor, når vi træffer den endelige beslutning. Så må vi gå i morbutikken og lede efter en ny mor. Men jeg syntes VITTERLIGT, at det er svært at ignorere ovenstående facts! Hvad synes I?

Her er er i øvrigt mine råd om bedre håndtering af “skærmtid” mv.

Klask fra Lillemor

You Might Also Like

31 Kommentarer

 • Reply
  Regitze
  30. juni 2020 at 21:21

  Efter en kort snak med den store i dag er tik tak blevet slettet??‍♀️ Hun var faktisk overraskende okay med det og havde slet ikke lyst til at bruge en app med så lidt styr på brugerens sikkerhed og rettigheder?? Jeg er ualmindeligt stolt af min meget fornuftige 11 årige❤️

  • Reply
   Lillemor
   2. juli 2020 at 12:42

   Du kan da virkelig også være stolt!! Her er der ragnarok.

 • Reply
  Karoline
  30. juni 2020 at 21:29

  Jeg har været “skod”mor ? i adskillige måneder, fordi jeg stædigt har holdt fast i at den app var “bad news”. Min 12 årige har haft lettere ved at acceptere hun ikke måtte få den, end lillebror på 10 år. Men nu tænker jeg der bliver ro på den front?. Håber mange forældre følger trop og sletter appen.

  • Reply
   Lillemor
   2. juli 2020 at 12:42

   Det er netop det, der er problemet! At det kun er få forældre, der rent faktisk sletter den. Så kommer alle os andre til at se rigtig øv ud 🙂

 • Reply
  May
  30. juni 2020 at 21:44

  Nu er jeg jo Mother Saint of Denmark så mine børn må selvf heller ej være på TIK TOK ligesom de ikke er på sociale medier alt imens deres mor spammer mange tusinde mennesker med ævl og bævl flere gange dagligt.

  Spøg til side – eller det var jo rigtigt det jeg skrev. Bortset fra Mother Saint, jeg er kun Mother Saint of South Harbour. Ret uhyggeligt at de samler alle de data og at børnene kan udsættes for det men det overrasker mig faktisk ikke – vores børn er sgu heller ikke på YouTube. Kun Netflix og Ramasjang 😉

  • Reply
   Lillemor
   2. juli 2020 at 12:41

   God idé, May 🙂 Og du er jo vitterligt Mother Saint 🙂

 • Reply
  Linda
  30. juni 2020 at 21:44

  Jeg har også slettet den nu fra fælles iPad’en. Er sikker på der bliver ragnarok over det. Men sikkerhed frem for alt. Det var alligevel ikke så uskyldigt som jeg gik og troede.

  • Reply
   Lillemor
   2. juli 2020 at 12:40

   Jeg gik også og troede, at det var uskyldigt!!

 • Reply
  Lene
  30. juni 2020 at 21:47

  Da min største var yngre (vel ca. 9-10 år), og klassekammeraterne viste interesse for IG og FB, så scrollede jeg gennem T&Cs med ham, så han kunne se, man skulle være 13 år for at oprette en konto – og så var den ikke længere, for man må ikke lyve.
  At han nu modvilligt i en alder af 14 var nødt til at hente Messenger pga Corona og onlineundervisning er noget helt andet.

  Det er ærgerligt, at Tik Tok ikke beder om alder ved oprettelse, for så havde det været så meget nemmere!

  • Reply
   Lillemor
   2. juli 2020 at 12:40

   Du har ret! De bør bede om alder og gøre opmærksom på det. For selvom man burde, så er det nok de færreste (mig selv inklusiv) der læser alle terms and conditions. Man scroller jo bare ned og trykker på accept. Desværre!

 • Reply
  Solveig
  30. juni 2020 at 21:54

  Ingen tik tok her. Af både de årsager du nævner men hos os er der kun Whatsapp og alm beskeder på tlf. og alt derudover foregår via Netflix eller dr.
  Vi har større fætre og kusiner tæt på med andre regler og hverken børn eller voksne i vores hustand synes det er sjovt at forsøge at snakke eller spise med nogle der har mindst halvdelen af deres opmærksomhed på en skærm i hånden, så vi forsøger virkelig at være åbne omkring vores holdninger og snakke om hvorfor og alligevel holde ret hårdt på principperne. Det er også kun den store på 10 der har tlf – til beskeder og opkald…

  • Reply
   Lillemor
   2. juli 2020 at 12:38

   Enig! Det er virkelig umotiverende, når man er ude, og andre børn sidder ved middagsbordet og stirrer ind i en telefon. Det er også et no go her!

 • Reply
  Christine
  30. juni 2020 at 23:15

  Vores pige på 12 brugte også tik tok rigtig meget for et års tid siden, men efter min far gjorde mig opmærksom på de ting du også skriver her blev den slettet. Vi har lovet hende at vi genovervejer om hun må få appen igen når hun bliver 13 og rent faktisk er gammel nok. Jeg hælder dog mest til nej..

  • Reply
   Lillemor
   2. juli 2020 at 12:37

   Det er super svært, for man lever jo nok i den ignorante verden, hvor vi tror på, at andre ikke vil stjæle og gøre vores børn ondt. Men det er desværre et oplagt medie for den slags!

 • Reply
  Trine
  1. juli 2020 at 7:10

  Min store søn på 10 er også meget glad for TikTok.. jeg må indrømme at jeg nok også hælder til at han skal slette den app.. for de Overnævnte til du nævner er bare ikk iorden på nogen måde.. så jeg ender mok også med en fyrer seddel af min søn..

  • Reply
   Lillemor
   2. juli 2020 at 12:36

   Ja, man bliver godt nok upopulær som forældre!!

 • Reply
  Stine
  1. juli 2020 at 7:46

  Jeg afventer Datatilsynet i forhold til brug af data. Min datter (10,5år)må gerne bruge appen fortsat. Jeg er logget ind på samme profil og holder dagligt øje med “for you” siden, så jeg kan se hvad algoritmen har fundet på. Jeg taler meget med hende om hvad der er forkert. Hun er efterhånden ret god til at vurdere hvad der er rigtigt of forkert og jeg føler jeg lærer hende noget til hun skal på øvrige sociale medier, jeg jo ikke kan styre. Men jeg er bekymret for deres mulige datamisbrug, men afventer som sagt.

  • Reply
   Lillemor
   2. juli 2020 at 12:36

   Det giver super fin mening! Det vigtigste er nok også, som du siger, at indgå en dialog med barnet!

 • Reply
  Chrisser
  1. juli 2020 at 8:01

  TikTok blev også slettet her i går. Både på min 14-åriges enheder, min 6-åriges enheder ooog på min telefon. Jeg læste at Facebook er vand ved siden af, hvad TikTok kan hente af privat info- og jeg synes facebook er slem nok ?

  • Reply
   Lillemor
   2. juli 2020 at 12:36

   Ja, TIK TOK er virkelig en af the bad guys, når det kommer til at hente oplysninger mv!

 • Reply
  Sørine
  1. juli 2020 at 9:52

  Åh, jeg synes det er svært!! Min datter på 10 ELSKER Tik Tok ? Jeg hælder også mest til at slette den, men så bliver jeg også fyret!! Jeg afventer Datatilsynets undersøgelse… måske… tror jeg… JEG VED DET IKKE!! ??

  • Reply
   Lillemor
   2. juli 2020 at 12:34

   Vi ved det ærligt talt heller ikke! Vi er nok dér, hvor vi sletter den. Men jeg har også tænkt, om man lige skulle afvente. Uanset ændrer det ikke på, at der slet ikke er styr på algoritmen!

 • Reply
  Anne
  1. juli 2020 at 12:06

  Det fylder også meget i mit hoved i disse dage. Jeg må tage mig sammen til at få den slettet fra min søns telefon, for det holder jo ikke. Det (at få lukket kontoen og slettet app’en) er vist bare sådan en forældre-tjans, man er nødt til at tage sig sammen til at gennemføre. Håber UltraNyt tager det op, så bliver budskabet nok modtaget lidt bedre, end hvis det kommer fra de nederen forældre.

  • Reply
   Lillemor
   2. juli 2020 at 12:33

   Du har ret! Vi må også bare acceptere, at vi er de strenge forældre. Men det er enormt svært, når de andre forælde ikke er de strenge forældre!

 • Reply
  Lotte
  1. juli 2020 at 16:32

  Begge mine piger er flittige brugere af Tik Tok og jeg ved ærligt talt ikke hvor jeg står. Vi vil rigtig gerne lære vores børn at navigere i en digital hverdag, og jeg ved ikke om at forbyde adgangen fremmer det? Lige nu er de 10 og 12 år og vil gerne dele det de ser og over – men vil de også det når de bliver 13 år og er “gamle nok” – eller er vi så stemt ude? Det er sgu svært ???‍♀️

  • Reply
   Lillemor
   2. juli 2020 at 12:31

   Enig! Det er vanvittigt svært at navigere i. For de bliver jo mødt af “virkeligheden” på et tidspunkt. Jeg synes bare liiiige at 6 og 9 år er tidligt nok.

 • Reply
  Annette
  1. juli 2020 at 18:37

  Jeg er virkelig ikke inde i alt det med specialmedier , ud over Fb , Ig og snap. Og derfor må mine børn ikke få noget i den dur. Min teenager kan jeg slet ikke kontrollere, og mit hjerte græder når han fortæller hvad han har set. Bla. Pigerne fra Marokko ?. Tik tok havde lidt samme problem da de var musically kan jeg huske noget om. Og det var på det tidspunkt jeg besluttede at sige nej til apps hvor man kunne dele ting med andre. Vi prøvede en kort periode hvor min på 9år fik snap til at kommunikere med mig og bedste veninden. Men det kunne hun ikke kontrollere- eller jeg kunne ikke. Det syntes jeg eller var uskyldig, men der kan de åbenbart også se alt muligt, så nu er det også kun Youtube kids. Hun har egentlig accepteret det fint, men hun snakker meget om til tok så er overbevist om at hun laver det med vennernes profiler. Men om ikke andet kender hun min holdning.

  • Reply
   Lillemor
   2. juli 2020 at 12:30

   Det er altså også bare super svært! For når alle veninderne har det, så er det enormt svært at argumentere for, at ens eget barn ikke må.

 • Reply
  Stine
  5. juli 2020 at 8:01

  Vores 3 ældste på 11, 13 og 16 valgte selv at slette den, da vi fortalte om udfordringerne – tiltrods for et massivt forbrug hos hende på 13.

 • Reply
  Mia
  27. juli 2020 at 18:25

  Mine børn er ikke gamle nok til den slags (5 år og 1 år). Men jeg her selv haft appen fordi jeg syntes nogle videoer var hyggeligt og lidt sjove pranks. MEN jeg blev faktisk forskrækket over hvor meget tid jeg brugte på at scrolle igennem den app hver aften … så jeg havde længe ville slette den så da jeg læste om deres dårlige ry og at det ikke er styr på en pind så blev den altså slettet.

 • Reply
  Mor
  28. juli 2020 at 1:57

  Jeg bruger selv tik tok, uden at uploade og ser blot videoerne.
  Jeg synes det jeg har stødt på er reg uskyldigt, men synes ikke min søn skal se på piger gøre sig til i undertøj. Ja det er jo i og for sig uskyldigt i hans øjne, men det var mere fordi jeg pludselig kunne se hvad appen var ved at udvikle sig til, Som jeg måske ikke lige tænker min 8 årige skal forholde sig til lige nu.

  Han har adgang til YouTube. Men vi har talt om det store cyberspace og han ser kun sine idolers videoer, har vi en aftale om.

Svar